vádemelés

2021.03.17. 14:00

Az autóvezető nem kerülhette el az ütközést

A Szekszárdi Járási Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat egy 26 éves férfi ellen, aki 2011. óta rendelkezik vezetői engedéllyel többféle járműkategóriára.

Munkatársunktól

Fotó: Shutterstock

Dr. Kiss Yvette, a Tolna Megyei Főügyészség sajtószóvivője arról tájékoztatott, hogy a vádlott 2019. szeptember 13-án éjjel 11 óra után, éjszakai látási viszonyok között haladt a 63-as számú főúton az általa vezetett, túlméretes járműnek minősülő mezőgazdasági vontatóval és a mögé függesztett 3,65 méter széles talajlazítóval. A vontató magyarországi forgalomba helyezéssel, és így érvényes műszaki vizsgával nem rendelkezett; a vádlott pedig a talajlazítót a forgalomban részvétel idejére fényjelző berendezéssel nem látta el.

A vádlott járműve mögött, vele azonos irányban haladt 80 kilométer/óra sebességgel egy személygépkocsi, amit észlelve a vádlott a jobb oldali forgalmi sáv szélére húzódott úgy, hogy a függeszték még így is több, mint két métert elfoglalt a forgalmi sávból. A függeszték nem volt kivilágítva, ezért a személygépkocsi vezetője azt későn észlelte, és 80 kilométer/óra sebességgel a jobb oldali első lökhárítója feletti részével nekiütközött a mezőgazdasági vontató mögé felfüggesztett talajlazító munkaeszköznek. A megengedett legnagyobb haladási sebesség ezen az útszakaszon 90 kilométer/óra.

A vontató hátsó világítása körülbelül 350 méterről, a mögé szerelt széles függeszték azonban csupán 45-50 méter távolságból volt felismerhető, így az ütközést még vészfékezéssel sem lehetett volna elkerülni.

A baleset következtében a személygépkocsi jobb első, biztonsági övet használó utasa – elsősorban az ütközés során az utastérbe beékelődött mezőgazdasági gép alkatrészek miatt – olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy kórházi kezelése ellenére életét vesztette. A baleset és a halál beállta között közvetlen okozati összefüggés állapítható meg.

A vádlottal szemben az ügyészség végrehajtásában felfüggesztett, fogház fokozatú szabadságvesztés büntetés és pénzbüntetés kiszabását, illetve a közúti járművek vezetésétől határozott időre eltiltását szorgalmazza a Paksi Járásbíróságnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában