Kábítószer-ellenes Világnap

2021.06.26. 19:00

A drog veszélyeire figyelmeztetnek a prevenciós szakemberek

TEOL

20201001 Budapest, Koronavírus-járvány alatt (covid19) fiatalok szórakozóhelyeken. Fotó: Máté Krisztián (MK) Ripost -- rejtett kamerás felvétel arc kitakarása szükséges!!! --

Forrás: MW-archívum

Fotó: Máté Krisztián

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) által 1987-ben, a kábítószerekkel történő visszaélés és az illegális kereskedelem elleni témában megfogalmazott deklaráció értelmében, minden év június 26-án tartják meg a Kábítószer-ellenes Világnapot. Célja a kábítószer-probléma visszaszorítása, felhívva a figyelmet a drogkereskedelem elleni harc fontosságára.

A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság egész évben kiemelten kezeli a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményeket és azok megelőzési lehetőségeit. A világnap alkalmából a megye több településén is megszólítják a gyermekeket, a fiatalokat. Tanácsokkal, információkkal látják el őket azért, hogy felismerjék a veszélyeket. Megtanulhatják, hogy mit tehetnek saját és társaik biztonságáért, szükség esetén hogyan kérhetnek segítséget – tájékoztatott a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság.

Néhány intelem:

* Szórakozóhelyen soha ne fogadjon el idegentől felbontott flakonból, üvegből vagy pohárban kínált italt!

* Az asztalán soha ne hagyjon pohárban, felbontott üvegben italt!

* A társaság tagjai figyeljenek egymásra! Amennyiben társuk szokatlan állapotba kerül, hívjanak mentőt, ne hagyják magára, ne bízzák ismeretlenekre!

* Amikor a gyermek magatartása eltér a megszokottól ideges, ingerlékeny, vagy levert, közönyös, térbeli és időbeli tájékozódása zavart, indokolatlanul fáradt, gyorsan kimerül, alvászavarai vannak. Szűkebbek vagy tágabbak a pupillái, mint általában, szájszárazság, orrfolyás, étvágytalanság, erős fogyás jelentkezik nála, színes tabletták, ismeretlen eredetű gyógyszerek, porok, féltve őrzött, kézzel sodort cigaretta, zöld, száraz növényi törmelék kerül elő a zsebéből, vagy éppen használati tárgyai közül, akkor gyanakodjanak!

* Ha időben felismerik azokat a jeleket, melyek arról adnak tájékoztatást, hogy esetleg szerfogyasztás áll a megváltozott viselkedés mögött, kérjenek segítséget!

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában