vádemelés

2021.08.26. 09:48

Nem íratta át az autót, börtönbe kerülhet

Közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat egy 28 éves nő, valamint egy 25 és egy 30 éves férfi ellen a Szekszárdi Járási Ügyészség, tájékoztatta portálunkat dr. Kiss Yvette Tolna Megyei Főügyészség sajtószóvivője.

I. I.

Forrás: Shutterstock

A vádirat szerint a 30 éves férfi 2019. augusztusában megvásárolta egy pécsi lakos személygépkocsiját. Az eladó a tulajdon átruházásáról készült adásvételi szerződést az illetékes kormányhivatalhoz benyújtotta. A vevő azonban a jármű átíratásáról nem gondoskodott, hanem egy internetes közösségi oldalon eladásra hirdette meg a gépkocsit.

Az autót a 30 éves vádlott 2019. augusztus 19-én úgy adta el Baján, hogy az adásvételi szerződésen eladóként nem ő, hanem még az előző tulajdonos szerepelt, de azt ténylegesen nem ő írta alá. A vevő egy 25 éves férfi volt, a 30 éves vádlott és a 28 éves nő a szerződést tanúként írták alá.

A 25 éves vádlott is tudta, hogy a járművet valójában nem a szerződésen eladóként szereplő személytől vette meg. Ennek ellenére a hamis adatokat és aláírást tartalmazó szerződést 2019. augusztus 30-án a tulajdonjogának igazolása és a jármű átíratása céljából benyújtotta az illetékes kormányhivatalhoz, vagyis a hamis iratot fel is használta.

A 25 éves vádlott a hamis tulajdonjog-átruházási szerződés felhasználásával közreműködött abban, hogy valótlan adatok kerüljenek a közhiteles nyilvántartásba, míg a másik két vádlott a hamis okirat elkészítéséhez nyújtott segítséget. Ezzel ők a bűncselekményt tettesként elkövető vádlott mellett bűnsegédként vettek részt a cselekmény megvalósításában.

A 30 éves többszörösen büntetett előéletű férfivel szemben börtönben végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabását és a közügyek gyakorlásától eltiltást, míg a másik két vádlott esetében próbára bocsátásukat szorgalmazza az ügyészség a Szekszárdi Járásbíróságnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában