Csalás

2022.03.10. 12:08

Önkormányzati segély ígéretével vert át időseket a négyfős banda

Négy embert ítélt el jogerősen a Szekszárdi Járásbíróság e hét szerdai előkészítő ülésén. Önkormányzati segély valótlan ígéretével tévesztettek meg idős korú személyeket a vádlottak.

TEOL (Forrás: Szekszárdi Járásbíróság)

Illusztráció: Shutterstock

A bíróság által megállapított tényállás szerint az első- és másodrendű vádlottak még tavaly februárjában állapodtak meg harmad- és negyedrendű vádlottakkal abban, hogy idős korú személyektől csalárd módon pénzt szereznek. Ennek érdekében az elsőrendű vádlott telefonkönyvből nézte ki az általa idősnek gondolt sértettek vezetékes telefonszámát, majd őket általában önkormányzati – egy esetben pedig egy banki – dolgozó szerepében tetszelegve hívta fel.

Az elsőrendű vádlott különféle álneveken mutatkozott be, és azzal tévesztette meg a sértetteket, hogy amennyiben előbb telefonon megadják személyes okmányaik és bankszámlaszámuk adatait, majd személyesen is átadják az okmányaikat, bankkártyájukat és a hozzá tartozó PIN kódot, akkor a koronavírus-járvány miatt ötvenezer forint összegű önkormányzati támogatásban részesülnek. Az elsőrendű vádlott ily módon 96 sértettel vette fel a kapcsolatot. 

Három esetben a sértettekkel való személyes találkozást követően – a bankkártyák jogosulatlan megszerzése után – készpénzfelvételre is sor került, ebben pedig a másod- és harmadrendű vádlottak is közreműködtek. A negyedrendű vádlott pedig saját járművével fuvarozta a harmadrendű vádlottat a sértettekhez, valamint a bankautomatákhoz. A vádlottak végül a sértettektől kicsalt pénzösszegeket – összesen mintegy 900 ezer forintot – egymás között elosztották.

Az előkészítő ülésen valamennyi vádlott beismerte a bűnösségét, és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. 

A bíróság az elsőrendű vádlottat háromrendbeli csalás bűntettében, huszonnyolc rendbeli csalás bűntettének kísérletében, hatvanöt rendbeli csalás vétség kísérletében, személyes adattal visszaélés vétségében és kétrendbeli okirattal visszaélés vétségében mondta ki bűnösnek. Ezért a bíróság, mint különös visszaesőt – halmazati büntetésül – 3 év 10 hónap börtön fokozatú szabadságvesztésre és 4 év közügyek gyakorlásától eltiltásra ítélte.

A járásbíróság a másodrendű vádlottat csalás bűntettében mondta ki bűnösnek, amely miatt 180 óra közérdekű munka büntetést szabott ki. 

A bíróság a harmadrendű vádlottat kétrendbeli csalás bűntette, bűnsegédként elkövetett csalás bűntettének kísérlete, valamint bűnsegédként elkövetett csalás vétségének kísérlete miatt 312 óra közérdekű munka büntetésre ítélte. 

A negyedrendű vádlottat pedig bűnösnek mondták ki két rendbeli bűnsegédként elkövetett csalás bűntettében, bűnsegédként elkövetett csalás bűntettének kísérletében, továbbá bűnsegédként elkövetett csalás vétségének kísérletében, ezért 180 óra közérdekű munkára ítélték. 

Mindegyik ítélet jogerős – tájékoztatta portálunkat dr. Kiss Annamária, Szekszárdi Járásbíróság sajtótitkára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában