Vádemelés

2023.10.10. 13:47

Idősek kifosztásából akart megélni a bűnözőpáros

Hamis ürüggyel jutott be idős emberek otthonába két bűnöző, és vette el a pénzüket. A két férfi ellen a Szekszárdi Járási Ügyészség emelt vádat.

Révészné Hanol Erzsébet

A kép illusztráció.

Idős embereket csapott be és fosztott ki az a bűnözőpáros, amelynek tagjai ellen vádat emelt a Szekszárdi Járási Ügyészség. Dr. Kiss Yvette, Tolna Vármegyei Főügyészség sajtószóvivője elmondta, hogy öt rendbeli, a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett kifosztás bűntette, valamint további egy rendbeli kisebb értékre elkövetett lopás bűntette miatt emelt vádat egy 46 éves és egy 35 éves férfi ellen, akik a bűncselekmények többségét társtettesekként követték el. Ezen belül a lopást és a kifosztások közül hármat bűnszövetségben, szervezetten valósítottak meg. A vádlottak jelenleg is letartóztatásban vannak.

A két férfi április 25. és május 30. között rendszeres haszonszerzésre törekedve követett el hasonló bűncselekményeket Tolna, Baranya, Somogy és Zala vármegyékben, idős, többségében 80 éven felüli személyek sérelmére, akik közül többen mozgásukban, illetve hallásukban is korlátozottak voltak. A legidősebb sértett 92 éves.

A sértetteket a délelőtti órákban keresték fel otthonukban, ahová valamilyen hamis ürüggyel bekéretőztek. Vagy arra hivatkoztak, hogy az idős sértett valamely közeli rokonának – unokájának, fiának, vejének – tartoznak, de fel kellene váltani a náluk lévő pénzt, hogy meg tudják adni a tartozást, vagy pedig valótlanul önkormányzati dolgozóknak adták ki magukat, akik szociális támogatást vagy rezsi-visszatérítést hoztak.

Amikor az idős személyek elővették a pénztárcájukat, megfigyelték, hogy azt hová teszik le, majd a sértett figyelmét elterelve a pénztárcát a benne lévő készpénzzel együtt eltulajdonították és a lakásból távoztak. A sértetteknek különböző összegű, 10 ezer és 1,5 millió forint közötti kárt okoztak, melyek nem térültek meg.

Mindkét vádlott többszörösen büntetett előéletű, az idősebb férfi egyben többszörös és különös visszaeső is. Így vele szemben a járási ügyészség halmazati büntetésül fegyházban végrehajtandó, míg társával szemben börtönben végrehajtandó szabadságvesztés büntetés, valamint mindkettőjükkel szemben pénzbüntetés kiszabását, továbbá a közügyek gyakorlásától eltiltásukat szorgalmazza a Szekszárdi Járásbíróságnál. Az ügyészség egyben indítványt tett a sértettek polgári jogi igényeinek elbírálására, valamint a vádlottak letartóztatásának fenntartására is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában