Fellebbezett

2024.05.16. 16:02

Áthajtott busszal egy utason, a sofőr élete is tönkrement

Nem kell börtönbe mennie annak a buszsofőrnek, akinek figyelmetlensége még tavaly februárban okozott tragédiát Nagymányokon. A férfi munkásokat szállított, majd amikor egy megállóból el akart indulni, az egyik utas beesett a busz alá, a sofőr pedig áthajtott a hatvan éves asszonyon. Az áldozat a helyszínen meghalt. A buszt vezető sofőr most interjút adott portálunknak. Azt mondta, szörnyen sajnálja, ami történt, és az elhunyt asszony rokonaitól is bocsánatot kért. A tragédia óta az ő élete is tönkrement.

Bencze Péter

Egyetlen percig sem tagadta a felelősségét az a férfi, akit a kegyetlen baleset okozásával vádolt meg az ügyészség. A sofőr láthatóan megtörten érkezett a Bonyhádi Járásbíróság épületébe, majd hosszasan egyeztetett az ügyvédjével. A tárgyalóteremben aztán azt mondta, szörnyen bánja ami történt.

Véletlenül áthajtott busszal egy utason.
Tönkrement annak a sofőrnek az élete, aki véletlenül áthajtott busszal egy utason. Fotó: Bencze Péter

Szerencsétlenségek sorozata okozta a tragédiát

A vádirat szerint a tragédia előtt a sofőr egy megállóból akart elindulni Nagymányokon. A busz munkásokat szállított egy ottani üzembe. A jármű vezetője már azt hitte, mindenki leszállt, mivel nem látott senkit a belső visszapillantó tükörben, ezért lassan gázt adott.

Csakhogy a rendkívül alacsony termetű áldozat ekkor még a busz hátsó leszálló lépcsőin tartózkodott és épp készült kilépni a hatalmas jármű ajtaján. A tragédiához vezető eseménysor ekkor kezdődött el: az asszony egyik lábával kilépett a buszmegálló betonjára, a rajta levő ruha viszont beleakadt az ajtóba. A nő emiatt elveszítette az egyensúlyérzékét, és a busz kerekei alá zuhant. Ekkor ment át a testén az éppen elinduló járat.

Esélyes sem volt a túlélésre: a feje, a mellkasa és a kezei is nagyon súlyosan megsérültek. A helyszínen meghalt.

Az előkészítő ülés alig tartott hatvan percig. A sofőr már a korábbi kihallgatása során beismerte felelősségét, és most sem vitatta azt. Azt mondta, rettentően bánja, ami történt, és korábban bocsánatot kért az áldozat hozzátartozóitól, valamint a segítségét is felajánlotta nekik. Az ügyész szerint a tragédia azért következett be, mert a férfi nem bizonyosodott meg arról, hogy valóban mindenki leszállt-e, aki le akart.

Fotó: Police.hu

A bíró végül közúti baleset okozásának vétségében mondta ki vétkesnek, amiért 1 év 3 hónap fogházban végrehajtandó szabadságvesztésre, 480.000 forint pénzbüntetésre és 3 év 3 hónap közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte. A bíróság a szabadságvesztés végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette.

A sofőr munka nélkül maradt és rémálmok gyötrik

A sofőrrel sikerült interjút készítenünk a tárgyalás után. Azt mondta, még ma is gyakran előfordul, hogy felriad álmából és arra a szörnyű napra gondol. Többször is elismételte, hogy rettentően sajnálja a történteket. Most fellebbezett, mert azt szeretné elérni, hogy a bíróság csak bizonyos járműkategória vezetésétől tiltsa el. Így ha buszt egy ideig nem is, de mást vezethet. Azt is elárulta, soha nem volt még balesete, és mindig betartotta a szabályokat. Most viszont – mivel egy korábbi sérülése miatt nem tud fizikai munkát végezni – csak a sofőrködésből tudna megélni. Jelenleg munkanélküli és azt sem tudja, miként fizeti majd ki a pénzbírságot. 

Az ügyben a következő tárgyalást a Szekszárdi Törvényszéken tartják majd.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában