bírósági ítélet

2018.05.20. 14:45

A sínekre hajtott, meghalt az utasa

Ihárosi Ibolya, illusztráció: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Halálos közlekedési baleset gondatlan okozásának és a vasúti közlekedés biztonsága elleni gondatlanságból elkövetett vétség miatt mondott ki bűnösnek egy 61 éves férfit a Szekszárdi Járásbíróság. Mindezekért egy év, tíz hónap fogházra és a járművezetéstől két év, tíz hónap eltiltásra ítélték. A fogházbüntetés végrehajtását két év, tíz hónapra felfüggesztették. Meg kell fizetnie a MÁV Zrt.-nek 80 ezer 500 forintot, és annak 2017. február 28-tól, a kifizetés napjáig járó törvényes kamatát, valamint több mint 332 ezer forint bűnügyi költséget. Az ítélet jogerős.

A büntetlen előéletű vádlott tavaly február 26-án délután, jó látási viszonyok között vezette autóját, amelynek jobb első ülésén az édesanyja utazott, használva a biztonsági övet. Amikor egy vasúti átjáróhoz értek, a vádlott nem vette időben észre a fénysorompó tilos jelzését. A menetrend szerinti személyvonat 98 kilométer/órás sebességgel közeledett, a vádlott az autójával mintegy 76 kilométer/órás sebességgel hajtott rá a sínekre, ahol először a vonatnak ütközött, majd nekicsapódott a fénysorompónak, és a vasúti töltés mellett állt meg.

A mozdonyvezető hiába vészfékezett, az ütközést nem tudta elkerülni. A vonaton senki sem sérült meg, de veszélyben voltak. Az idős sértett kiesett az autóból, mindkét oldalon többszörös sorozatos bordatörést szenvedett. Két háti csigolyája szétvált, jobb oldalon eltörött a szeméremcsont alsó és felső szára, a csípőízület vápája és az egyik lapockája. Megsérült a feje és végtagjai is. A súlyos sérülések következményeibe pár nap múlva a kórházban meghalt. A baleset bekövetkeztében műszaki hiba nem játszott közre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában