Bonyhádi Önkéntes Tűzoltó Egyesület

2018.03.23. 11:30

Korszerű felszerelésekkel tesznek az emberek biztonságáért

Tudásban és felszereltségben is országosan a legjobbak között jegyzik a Bonyhádi Önkéntes Tűzoltó Egyesületet.

Balázs László, fotó: Makovics Kornél

A szervezetet 1874-ben alapították, azóta folyamatosan működik. Az önkéntes tűzoltó egyesületek (ÖTE) a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságokkal kötött megállapodás értelmében – a hivatásos tűzoltók felügyelete mellett – beavatkozó állományként részt vehetnek a tűzoltási és műszaki mentési munkálatokban. Sok esetben ők érnek ki elsőként a helyszínre, és elsődleges beavatkozóként kezdik meg a mentési munkálatokat.

Bonyhádon nem volt mindig harmonikus a viszony. Öt éve a Táncsics utcai laktanyába helyezték a Szekszárdi Hivatásos Tűzoltóparancsnoksághoz tartozó, annak állományából kialakított hivatásos őrsöt. Az önkormányzati tulajdonban lévő épületet addig az ÖTE használta. Ezt követően állami tulajdonba került az objektum, s a két különböző irányítású csapat eleinte nem könnyítette meg a másik számára a békés egymás mellett élést.

– A kezdeti kisebb feszültség után mindenki megszokta a helyzetet, hiszen mindkét szervezet célja ugyanaz – mondta Miklós Roland, az ÖTE elnöke. – A kapcsolatunk azóta jó, segítjük egymás munkáját. Az állampolgárok részéről felmerülhet a kérdés: miért van szükség az egyesületre? Az őrs létszáma mindössze négy, ezért szükségük van a segítségünkre. A sofőr és a tűzoltásvezető mellett csupán két ember marad a beavatkozásra. Működési területükhöz harminckét település tartozik. Több alkalommal vesznek részt Szekszárdon oktatáson és gyakorlaton, ez idő alatt Bonyhád védtelen, illetve míg Szekszárdról a vonulási idő körülbelül húsz perc, eközben az ÖTE nyolc percen belül ott van.

Az ÖTE-nél nemcsak hangzatos szólam, tényleg úgy működnek mint egy család. Jelenleg harminc tagjuk van, ebből az aktív, vonulós állomány tizenkét ember, tizennyolcan pártoló tagok. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján főleg tűzeseteknél és műszaki mentéseknél segítették a hivatásos parancsnokság munkáját. Tavaly ötvennégy-ötvenöt vonulásuk volt, ebből öt alkalommal a hivatásosok nem tartózkodtak a városban, így az ÖTE avatkozott be először.

– Az idei évtől tervben van a vonulási körzetünk bővítése, amely öt-hat környező települést érint – tette hozzá Miklós Roland. – Ehhez új alapszabályt kell készítenünk, illetve módosítanunk kell a katasztrófavédelmi szervezettel kötött együttműködési megállapodásunkat. Kiemelkedő volt a műszaki mentéseink száma, riasztottak már minket lakástűzhöz, de februárban az idősek otthonánál mozgásukban korlátozott embereken segítettünk a hó eltakarításával és síkosságmentesítéssel. Utóbbi esemény kapcsán a közösségi oldalra feltett fotóinkat több mint tizennyolcezren tekintették meg.

Az elnök kiemelte, legfőbb támogatójuk a bonyhádi önkormányzat, amely már negyedszázada évente több millió forinttal támogatja az egyesületet, megteremtve ezzel a működés alapjait. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és Gemenc Mentőszervezet különböző pályázatain is szereznek forrást a működésükhöz. Tavaly kétmillióért vettek hőkamerát, eszközöket, védőfelszereléseket. A gépjárműparkjuk megbízható, így a mindig kivonuló öt-hat önkéntes lánglovag a XXI. század követelményeinek megfelelő színvonalon „A mi szabadidőnk az Önök biztonságáért!” szlogent szem előtt tartva tesz meg mindent az emberek biztonságáért.

Idén új szertárt építenek

Az ÖTE idei tervei között szerepel az önkormányzattól kapott területen egy új szertár építése. Erre azért van szükségük, mert két gépjárműfecskendővel rendelkeznek. Az őrs idehelyezésével az egyik szerállás a hivatásosoké lett, mivel ők 24 órás szolgálatot teljesítenek. A két fecskendő és a felszerelések elhelyezése – állagmegóvás és az üzembiztonság miatt – problémát okoz. Az új szertárt adományokból és pályázati pénzekből szeretnék kialakítani. Idén második alkalommal rendezik meg Bonyhádon az önkéntes tűzoltó egyesületek találkozóját. A Hősök napja helyett a rendezvényt a lánglovagokkal és katonai hagyományőrzőkkel közösen tartják meg. Jó néhány családi és gyermekprogramot terveznek május 26-27-re. Az első napon a vásártéren 10 órától többek között egy jótékonysági terepfutást rendeznek, amelynek bevételét a szertárépítésre fordítják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában