lekvárfőzés

2018.07.08. 11:30

Itt van már a szezonja, a házinak nincs párja

Mauthner Ilona, illusztráció: Shutterstock

Sorra érnek be a szezonális gyümölcsök, a cseresznye már a végét járja, de van meggy, barack, málna, szeder és érik már a szilva is. A lekvárhoz válasszunk érett és friss gyümölcsöt. Bár sokan azt gondolják, hogy túlérett gyümölcsből kell készíteni, ez hatalmas tévedés. Minden az alapanyagokon múlik: erjedő gyümölcsből ugyanis sosem fogunk tudni igazán finom lekvárt előállítani. Nem érdemes ezen spórolni. A friss gyümölcsöket célszerű még aznap vagy másnap felhasználni, mert ha túl sokat várunk, akkor sokat veszítenek a zamatukból. Aki egyszer is megpróbálkozott a lekvár készítésével, az onnantól még ha drága is a gyümölcs, ragaszkodni fog a házi ízekhez. A saját készítésű lekvár ugyanis több mint kilencven százalékban tartalmaz gyümölcsöt, míg a bolti változatban negyven–ötven százalék csak a gyümölcstartalom.

Kajsziból, meggyből a következők szerint készítsünk lekvárt: a megtisztított, kimagozott gyümölcsöt turmixoljuk össze, tegyük fel főni, ha elkezd főni (habosodik) adjuk hozzá ízlés szerint a cukrot és a zselésítőt. Ezeket összeforraljuk a gyümölccsel, tíz percig együtt főzzük, majd forrón a megtisztított befőttes üvegekbe merjük. Egyenként újságpapírba csavarjuk az üvegeket és egy nagy takaróval, pléddel beborítjuk az összes üveget. Két napig így hagyjuk, majd a kamrába helyezzük a lekvárokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában