madocsai kavicsbánya

2019.01.04. 20:00

A lakosság elutasítása miatt elállt a cég a bányanyitástól

Ismét felbolygatta a kedélyeket Madocsán, hogy a hatóság kiadta a környezetvédelmi engedélyt a faluban homok- és kavicsbányát tervező cég számára. A kft. azonban mostanra elállt a tervétől.

Hanol Erzsébet

Fotó: Archívum

– Nem kívánunk Madocsán homok- és kavicsbányát nyitni. Ezt már a májusi közmeghallgatás után eldöntöttük, a népszavazás eredménye pedig megerősítette ezt – mondta Vass Péter, a szekszárdi Bet-Bau Építőipari és Kereskedelmi Kft. ügyvezetője. Mint ismert, a cég Madocsán, mezőgazdasági területen, a település belterülete és a Duna közötti korábbi árterületen szeretett volna bányát nyitni, ám ezt kezdetektől fogva ellenezte a falu lakossága. Véleményüknek többször, több módon hangot adtak. A témában rendezett parázs hangulatú közmeghallgatáson tömegesen fejezték ki nemtetszésüket, később Mozdulj Madocsáért elnevezéssel figyelemfelhívó kerékpáros akciót szerveztek, júniusban pedig népszavazáson hivatalossá tették elutasító álláspontjukat.

Néhány hete ismét felbolydult a falu, ugyanis karácsony előtt pár nappal megérkezett a Tolna Megyei Kormányhivatal Szekszárdi Járási Hivatalának határozata, amelyben azt írták, hogy a bányatelek létesítésére és a bányászati tevékenység megkezdésére megadják a környezetvédelmi engedélyt. Megkerestük Vass Pétert, hogy megtudjuk, az engedély birtokában, a lakosság akarata ellenére végig viszi-e a cég a bánya ügyét. Elmondta, hogy ez nem áll szándékukban, az eljárás lefolytatását viszont a becsület és a szakmai tisztesség megkövetelte, hiszen a szükséges dokumentáció elkészítésével megbíztak környezetvédelmi mérnököt, és így tudták cáfolni az ellenérveket.

Az eljárás megindulását még 2017. november 29-én tették közzé. Ezt követően a madocsaiak részéről számos észrevétel érkezett az ügyben. Többek között annak adtak hangot, hogy természeti kincseiket féltik a bányanyitás következményeitől, tartanak a zajterheléstől, az intenzív porképződéstől. Emellett a természetvédelmi hatóság hiánypótlást kért a cégtől, így elhúzódott az eljárás, és tavaly év végére zárult le a folyamat. Az érintett és felkért szakhatóságok mindegyike jóváhagyta a kérelmet.

Jogilag azonban továbbra is fennállna egy akadály, ha a cég ragaszkodna a bányanyitáshoz. Miként az a határozatban szerepel, a településrendezési tervekkel nincs összhangban a bányanyitás, ám ennek megléte lenne az egyik feltétel. A népszavazással viszont ennek is gátat tudtak szabni a madocsaiak. Ugyanis nem csupán arról nyilatkoztak, hogy nem szeretnének homok- és kavicsbányát a falu területén, hanem arról is megkérdezték a lakosságot, hogy „Akarja-e Ön, hogy Madocsa Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a településrendezési tervében tilalmazza a kavics- és homokbányászatot érintő külszíni bányatelek nyitását, illetve fektetését Madocsa közigazgatási területén?”. A kérdésre a válasz kimagasló arányban igen volt, és mivel egy helyi népszavazás a helyi önkormányzatra ró kötelezettséget, a faluvezetés ennek megfelelően módosította a településrendezési tervet.

Gelencsérné Tolnai Klára polgármester elmondta, hogy a közmeghallgatás óta nem tudott beszélni a cég vezetésével, akiktől akkor azt az ígéretet kapta, hogy ha a népszavazás elutasító eredménnyel zárul, elállnak a bányanyitástól. Az eredményéről levélben tájékoztatta az ügyvezetőt, választ azonban állítása szerint nem kapott.

A faluvezető elmondta, hogy ezek után igen kellemetlenül érintette a hatóság december 21-én érkezett határozata, és az abban leírtakat csalódottan fogadta. Az önkormányzatnak tizenöt napja volt a fellebbezésre, amit az ünnepek és a hosszú hétvégék rendkívül szűkre szabtak. Több észrevételük és kifogásuk is van határozatban foglaltakkal szemben, így a csütörtöki testületi ülésen a fellebbezés benyújtásáról döntöttek a képviselők.

Több mint negyven éven át működött volna a bánya

A számítások alapján negyvenkét éven keresztül működött volna a homok- és kavicsbánya Madocsán. A bányatelek közel 139 hektáros területet foglalt volna el, és évenként legfeljebb valamivel több mint három hektárt készítettek volna elő kitermelésre. Az ásványi nyersanyag szállítását szalagon, valamint vízi úton tervezték. A tevékenység során felszínre került volna a talajvíz, nyílt felszínű bányató alakult volna ki, amelyet a bányászat befejezése után jóléti tóként, illetve horgásztóként akartak hasznosítani.

A madocsai ellenérvek között szerepelt többek között, hogy az önkormányzat területrendezési és fejlesztési céljai a bányanyitás következtében lehetetlenné válnának, illetve féltették a közelben lévő szlavón tölgyest, amely otthont ad egy fokozottan védett réti sas párnak. Az 5,6 hektáros területen fekvő kemény fás erdő védetté nyilvánított terület.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában