Dombóvári Karate-suli

2019.03.22. 14:00

A karate egy szemlélet, amely kihat a sportoló egész életére

Szabó Csaba a shotokan karate mestere, a Dombóvári Karate-suli vezetője a Magyar Karate Szakszövetség elismerésében részesült februárban. Az évértékelőn – Budapesten a Stefánia Palotában – vehette át a díjat eredményeiért és kiemelkedő munkájáért. Beszélgetésünk során többször is hangsúlyozta, hogy számára a legnagyobb eredmény a tanítványai sikere. Az, hogy pozitív hatással lehet az életükre és nem kallódnak el, hanem értékes emberekké válnak, minden éremnél és díjnál többet jelent számára.

Varga Szilvia

Fotó: Varga Szilvia

– Hogyan tudná összefoglalni annak a munkának a lényegét, ami az edzéseken folyik?

– Az életre neveljük a gyerekeket, s arra törekszünk, hogy amire elvégzik a karatesulit, addigra talpig becsületes ember váljon belőlük – vallja a mester. – A szorgalom, a kitartás és az akarat a későbbiekben kihat a tanulmányaikra, a munkavégzésükre, vagy akár a családi életükre is. Gyakran látogatnak el edzéseinkre olyan gyerekek, akikkel sok probléma van az iskolában: magatartászavarosak vagy hiperaktívak. Azon kívül, hogy jól érzik magukat, egészséges életmódra neveljük őket. Megtanulják megvédeni magukat, koordinálni a végtagjaikat, de egy életszemléletet és értékrendet is kapnak útravalóul.

– Az elsődleges cél tehát nem a győzelem?

– Nem. A gyakorlatok tökéletesítése és ezáltal a jellem fejlesztése. Nevelő tevékenységet folytatunk. Amellett, hogy egy egészséges környezetben nőhetnek fel a gyerekek, a legfontosabb, hogy edzésről-edzésre ne csak a fizikumuk, a jellemük is szilárduljon. Így lényegében nemcsak a testet, hanem a lelket is tréningezzük. A becsület, az őszinteség, az önuralom, a tisztelet és a jómodor olyan jellembeli vonás, amelyek elengedhetetlenek a boldoguláshoz. Ezek mentén élünk nemcsak az edzőtermekben, hanem annak falain kívül is. Személyes példámon keresztül is ezt igyekszem bemutatni tanítványaim felé, mert csak így lehetek hiteles.

– Miért választják ezt a sportot a fiatalok?

– Nem toborzással nyerjük meg őket, hanem tanítványaink viszik a jó hírünket az ismeretségi körükben. Az anyagi forrásainktól függően két-három hetente van lehetőségünk versenyeken részt venni, ahol egyéni és csapat formagyakorlatban, valamint egyéni és csapat küzdelemben mérhetik össze tudásukat tanítványaim. Amatőrök vagyunk, azonban nagyon sok versenyen előzzük meg a profi csapatokat. 2018-ban a Moldáviában megrendezett világbajnokságon a 13 éves Kovács Adriána kivételes módon mindhárom egyéni számban első tudott lenni, de kiválónak számít Gulyás Félix itt szerzett két ezüstérme is. Teljesítményükkel mindkét fiatal az egyesületünk legjobb sportolójának járó elismerését is elnyerte a múlt évben.

– Milyen további, kiemelkedő eredményekkel büszkélkedhet a csapat?

– Eddigi mérlegünk: világbajnokságon hét arany-, hét ezüst- és tizennégy bronzérem, Európa-bajnokságon öt arany, hat ezüst és tizennyolc bronzérem. Országos bajnokaink és diákolimpiák országos döntőinek aranyérmesei is vannak közöttünk. Múlt évben, Sopronban a legeredményesebben szerepeltünk tizenöt egyesület kétszázhúsz versenyzője között. Munkánk elismerését az utóbbi években már helyi szinten is egyre inkább tapasztaljuk, amit bizonyít, hogy 2018-ban a városunk legjobb ifjúsági sportolójának járó díjat a Dombóvári Karatesuli tagja kapta. A Buzánszky Jenő-díjat Tóth Dominik tizennégy éves kisgimnazista, korábbi világbajnok vehette át, ami szintén nagy büszkeséggel tölt el bennünket. Hatalmas elismerés sportágunk számára, mely szerte a világban minden karate egyesület motivációját erősítette, hogy bekerültünk az olimpiai sportágak közé.

Vezetőként új alapokra helyezte az oktatást

Az első edzések 1975-ben kezdődtek Dombóváron. Györe Pista bácsi, korábbi birkózó edző vállalta fel a tanítást. Szabó Csaba öt évvel később látogatott el egy edzésre. Kitartásának és alázatosságának köszönhetően kiváló eredményekkel büszkélkedhet: világbajnokságokon egy ezüst- és öt bronzérmet, Európa-bajnokságokon pedig egy második és három harmadik helyezést szerzett. Szabó Csaba a középiskola után Győrben, vasútmérnöki szakon folytatta tanulmányait. Ott a karate más irányzatait is kipróbálta, majd visszatért Dombóvárra, és ismét aktív tagja lett a helyi karate egyesületnek, melynek vezetését Rizsányi Attilával 2005-ben vették át. Szinte teljesen új alapokra kellett helyezni az oktatást, majd egy év elteltével megalapították és bejegyeztették a Dombóvári Karatesuli Egyesületet, melynek jelenleg 57 tagja van. Szabó Csaba az elnöki és edzői feladatai mellett Pécsen a MÁV Zrt. területi igazgatójaként dolgozik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában