tispol akció

2019.03.27. 20:00

Tényleg nem üres beszéd, a biztonsági öv életet menthet

A passzív biztonsági eszközök használatát ellenőrizte a rendőrség egy országos akció keretében. Tolna megyében 116 esetben intézkedtek.

Balázs László

Fotó: Mártonfai Dénes (archív)

Az egyhetes, országos ellenőrzés során a rendőrök 4266 alkalommal tapasztalták a biztonsági öv használatának elmulasztását, túlnyomórészt – 3511 esetben – a járművezető nem kapcsolta be a biztonsági övét. A gyermekbiztonsági rendszert 79-szer nem használták, míg 18-an bukósisak nélkül közlekedtek.

– A TISPOL Seatbelt figyelemfelhívó akció során Tolna megyében kollégáim 116 esetben intézkedtek be nem kapcsolt biztonsági öv miatt: 96 esetben lakott területen közlekedő járművezetővel, egy alkalommal lakott területen kívül haladó sofőrrel, 19 esetben gépjárműben utazó utassal szemben. Egy ízben pedig nem használták az autóban a gyermekbiztonsági rendszert – mondta Komlósiné Kiss Anett, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

Az intézkedés figyelmeztetésből, helyszíni bírságolásból, közigazgatási bírságolásból, továbbá szabálysértési és büntető feljelentésből is állhat. A szankció a jogsértés mértékétől függ. Be nem kötött biztonsági öv esetén a rendőrnek nincsen lehetősége a mérlegelésre, lakott területen tízezer, lakott területen kívül 15 ezer, autópályán 20 ezer forint közigazgatási bírságot kell kiszabnia. Enyhébb jogsértéseknél figyelmeztetnek.

Magyarországon is egyre aktívabban használják a biztonsági eszközt a közlekedők, de a jelenlegi 77 százalék körüli átlagos használati arány – mely a hátsó üléseken mindössze 49 százalék – még mindig messze elmarad az európai uniós átlagtól.

Komlósiné Kiss Anett megjegyezte, a rendőrség a tudomására jutott esetekben a jogszabályoknak megfelelően jár el, de sok eset látenciában marad. Egyetlen karambol, ha bárki megsérül, vagy életét veszíti. A biztonsági övvel elkerülni ugyan nem lehet a balesetet, de az ütközés következményeit csökkenteni lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában