gyakorlat

2019.04.20. 16:00

Romok alatt rekedteket mentettek

A NATO hétnapos gyakorlatot tartott Romániában, ahol harminchat ország kétezer-ötszáz résztvevője mellett a magyar HUNOR hivatásos mentőszervezet kilencven fővel képviseltette magát, soraikban négy Tolna megyeivel.

Hanol Erzsébet

Fotó: Beküldött kép

A gyakorlaton Jantner Attila tűzoltó százados, Juhász István tűzoltó főhadnagy, Kircz Imre tűzoltó főtörzszászlós és Máté János tűzoltó őrnagy vettek részt Tolna megyéből.

A feltételezés szerint egy képzeletbeli országot erős földrengés sújtott több száz áldozatot szedve, a sérültek száma több ezer volt, épületek dőltek össze, megsérültek az alapvető infrastrukturális elemek. A magyar csapat két városban dolgozott, a műveleti napokon összesen csaknem száz embert „mentettek meg”.

Az első napon a mentőszervezetek tagjai főként kutyás kereséssel azonosítottak romok alatt rekedt személyeket, az alpintechnikai szakemberek pedig kötéltechnikai mentéssel, függőleges kötélpálya kiépítésével eresztettek le egy sérültet egy többemeletes ház felső szintjéről. Eközben a műveleti bázistól majdnem háromszáz kilométerre, Cincuban a magyar katasztrófavédelmi szakemberek az Országos Mentőszolgálat munkatársaival együtt irányították az ottani mentési feladatokat, és dolgoztak a károk felszámolásán.

Másnap folytatódott a romok alatt rekedt „áldozatok” keresése. A csapat kutatási komponense keresőkutyával, a mentési komponens kötéltechnika alkalmazásával, valamint födém- és faláttöréssel végezte a feladatát. A tagok tevékenységét a biztonsági tisztek felügyelték, egyben ellenőrizték az épületek állékonyságát és stabilitását.

Volt, hogy három kárterületen kellett a HUNOR tagjainak helytállniuk, és az öt komponens – vezetés-irányítás, kutatás, mentés, egészségügy és logisztika – együttesen biztosította a nemzetközi gyakorlat harmadik napjának sikerét. A Bukaresttől 270 kilométerre lévő Cincuban egységes irányítás mellett koordinálták az egyes mentési fázisokat. Arra is volt példa, hogy egy feltételezett robbanás helyszínére riasztották az egészségügyi komponenst, amelynek az esőzés miatt felázott utakon gyalog kellett megközelítenie a kárhelyszínt.

A hazaérkezést követően Jackovics Péter tűzoltó ezredes, a HUNOR parancsnoka elmondta, hogy a csapat nagy önállósággal, gyakorlatias módon, ugyanakkor együttműködve oldotta meg a feladatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában