donáció

2019.09.02. 11:30

Kovács Gergő lett a Retro Véradás arca

– Tizennyolc éves voltam, amikor először adtam vért, mégpedig a szekszárdi főiskolán. Aznap éppen oda települt ki a véradóállomás, és gondoltam kipróbálom – mondta Kovács Gergő énekes, huszonnégyszeres vér­adó, akivel ma, a Retro Véradáson is találkozhattak a résztvevők.

Brunner Mónika

Forrás: Beküldött kép

Retro Véradást tartanak ma este hétig a Szekszárdi Területi Vérellátóban. A donorokat sörrel, virslivel, süteménnyel, kedvezményes vásárlásra jogosító kuponnal, apró ajándékokkal, ajándéksorsolással, és igazi retro hangulattal várják a szervezők.

Az idén Kovács Gergő szekszárdi énekest kérték fel a Retro Véradás arcának.

– Gyurkovics Jánosné véradás szervező kérdezte meg, hogy vállalnám-e a feladatot, amire gondolkodás nélkül igent mondtam. Nagy megtiszteltetésként ért a felkérés. Huszonötödik alkalommal adom a vérem, és különösen örülök, hogy egy ilyen felkérés keretein belül nyújthatom a karom. Nekünk, férfiaknak egy évben ötször lehet vért adni, én ezt az öt alkalmat ki is szoktam használni – mondta lapunknak Kovács Gergő, akit a véradóállomáson éppen ezért már régóta ismernek.

Ahogy elmesélte, tizen­nyolc éves volt, amikor először adott vért a szekszárdi főiskolán. Azon a napon ugyanis észrevette, hogy oda települt ki az állomás, és gondolta, kipróbálja, milyen érzés lehet. Az első alkalom után kezdte komolyan érdekelni a véradás. Fontosnak érezte a szlogent, hogy „Adj vért és ments meg három életet!” Ezért úgy döntött, hogy mivel szerencsére egészséges, emberi kötelessége és feladata is egyben, hogy a vérre szoruló embertársain segítsen. Így hát azóta rendszeres véradó.

– Nem emlékszem olyan alkalomra, hogy valaki név szerint megköszönte volna, hogy az én véremet kapta. Az viszont nagyon jó érzés, amikor megkapom az SMS-t, amiben ez áll: Köszönjük, hogy véradásával hozzájárult egy beteg gyógyulásához. Az Ön által adott vért a tegnapi napon szállították ki a kórházba.

Két olyan esetre emlékszik, amikor nem sikerült vért adnia. Az egyik alkalommal nem ivott elegendő folyadékot, és egyszerűen nem jött vér a karjából. Akkor tanulta meg, hogy bőséges folyadékbevitel szükséges véradás előtt. A másik esetben a torokgyulladásból felgyógyulása után próbálkozott, ám mivel az antibiotikum hatóanyaga a szedést követően még két hétig a vérkeringésben marad, nem adhatott vért.

– Én magam eddig is nagy támogatója voltam a véradásnak, és mindig is buzdítottam a barátaimat, ismerőseimet, hogy ha tehetik, adjanak vért. Fontos, hogy segítsünk a bajba került embertársainkon és nagyon bízom benne, hogy szeptember másodikán, hétfőn megdől a tavalyi Retro Véradás részvételi rekordja – mondta Kovács Gergő.

Személyi igazolvány, lakcím- és TB-kártya szükséges a véradáshoz

Véradásra a 18 és 65 év közötti egészséges felnőtteket várják. Első véradók esetén a felső korhatár 60 év. Fontos, hogy a donor testsúlya elérje az ötven kilogrammot. A véradásnál elkérik a személyazonosító igazolványt, a lakcím- és TB-kártyát. Egy-egy alkalommal 4,5 deciliter vért vesznek, emellett fél decit további vizsgálatra küldenek. Hepatitist, szifiliszt, sőt AIDS betegséget is vizsgálnak, ha valamilyen problémát tapasztalnak, visszahívják a véradót, hogy tudtára adják az eredményt. A nők maximum négy, a férfiak maximum öt alkalommal adhatnak vért egy éven belül. Ha valaki januárban ad először vért, akkor a következő év első hónapjában telik le az egy év. Két véradás között ötvenhat napnak kell eltelnie, hogy a szervezet regenerálódhasson.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában