parkolási igazolvány

2019.10.15. 15:15

Sok mozgáskorlátozott számára kedvező a változás

Brunner Mónika

Október elsejétől lépett érvénybe az új, mozgáskorlátozottakat segítő kormányrendelet: akinek állapota orvosilag igazoltan végleges, határozatlan időre, azaz lejárati határidő nélkül kapja meg a parkolási igazolványát.

Emellett jövő év január elsejétől az érintetteknek nem kell a határidőket fejben tartania, mert a kormányhivatal – a korábbi harminc napos ügyintézési idő helyett – a lejárat előtt kilencven nappal értesíti a mozgáskorlátozott parkolókártya tulajdonosait, akik azután maguk kezdeményezhetik annak meghosszabbítását.

Szabó Sándor, a Mozgássérültek Tolna Megyei Egyesületének elnöke lapunknak elmondta, hogy aki fogyatékossági járadékban részesül, automatikusan megkapja a mozgáskorlátozott parkolókártyát, másoknak a hatóság közlekedésképességi vizsgálatot rendel el. A parkolókártyához a mozgásszervi betegségének legalább negyven százalékosnak kell lennie.

– Akinek nem volt meg a közlekedésképességi vizsgálata, annak a harminc napos ügyintézési határidő nem volt elegendő, így önhibáján kívül hosszú hónapokig parkolókártya nélkül maradt. Ezért is szerencsés, hogy végül változás történt ezen a területen – mondta Szabó Sándor megyei elnök, hozzátéve, hogy megyei szinten az a tapasztalták, hogy ha valaki figyelmetlenségből a lejárt parkolókártyáját használja, vagy nem látszik kártyájának a dátuma, minden kérdés nélkül azonnal megbüntetik.

A kormányrendelet módosítása a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége érdekvédelmi munkájának köszönhető. Csak január elsejétől értesítenek a parkolókártya lejáratának közeledtéről és csak azokat, akiknek március 30-a után jár le, hogy a kilencven napos határidőnek megfeleljenek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában