statisztika

2020.01.20. 10:30

Az idei még biztosan az erősödés éve lesz

Mácz Katalin

kisbolt, bolt, eladó, munka,. dolgozó, vásárló

Forrás: Shutterstock

 

A magyarok 57 százaléka szerint jól alakult az ország számára a 2019-es év. Az optimizmus a 2020-as évre is kitart – derül ki a Nézőpont Intézet Magyar Nemzet számára készített közvélemény-kutatásából. Eszerint összességében több mint négymillió magyar felnőtt elégedett a tavalyi gazdasági teljesítménnyel. Az idei esztendő pedig minden második megkérdezett szerint jól fog alakulni.

A gazdasági helyzet megítélése érdemi szerepet játszik egy adott évről alkotott véleményben. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Tolnában tavaly az első háromnegyed évben nőtt a foglalkoztatottak száma. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete az országosnál valamelyest nagyobb mértékben emelkedett, bár összege 26 ezer forinttal továbbra is alacsonyabb volt a hazai átlagnál. A megye iparának teljesítménye szeptember végéig 6,2 százalékkal felülmúlta az egy évvel azelőttit. A kereskedelmi szálláshelyek forgalma – a vendégek és a vendégéjszakák száma – pedig meghaladta a 2018-as I–III. negyedévit. A kiskereskedelmi üzlethálózat forgalma az országosnál nagyobb mértékben emelkedett.

– Összességében optimisták a megye vállalkozásai a jövőt illetően, hiszen ez még a gazdaság erősödésének éve lesz – mondta el dr. Fischer Sándor, a Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Hozzátette, ez elsősorban a tavalyról átnyúlt beruházásoknak köszönhető, az újakat azonban visszavetheti a január elsejétől érvényes áfaemelés. A kereskedelem, vendéglátás és szolgáltató szektorban viszont továbbra is élénkülésre számítanak, amelyet a növekvő jövedelmek generálnak. A kistelepüléseken működő vállalkozások azonban nehéz helyzetben vannak, a szigorodó előírások mellett az okoz nehézséget vidéken, hogy az elengedhetetlen béremelést egyre nehezebben tudják kitermelni. Különösen igaz ez a falusi kisboltokra, amelyek forgalma nem nő olyan mértékben mint egy nagy áruházláncé. Az elnök hozzátette, elindultak a tárgyalások a kormánnyal annak érdekében, hogy a vidéki kisvállalkozások terheit csökkentsék, fogadókészség is van erre, ám nehézséget okoz, hogy az unió versenysemleges szabályozást ír elő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában