koronavírus

2020.03.09. 09:30

Tolna megyei fertőzöttről egyelőre nem lehet tudni

Wessely Gábor

Forrás: Shutterstock

A koronavírussal kapcsolatos helyzet napról napra változik. Magyarországon jelenleg kilencen bizonyítottan fertőzöttek, és 67 személy van karanténban (hétfő reggeli adatok), a Szent László Kórházban. Náluk nem mutatták ki a vírus jelenlétét. Közülük a Milánóban járt busz utasainak és sofőrjének kéthetes megfigyelési ideje épp most telik le.

Az országos tiszti főorvos, dr. Müller Cecília tolnai származású. (Édesapja hosszú éveken át volt a város kántora.) Ebből is adódóan kérdeztük arról, hogy ez a térség, gyermekkora színhelye, szerinte mennyire veszélyeztetett. Tolna megyében nincs se nemzetközi repülőtér, se határ­állomás; eljuthat-e ide a koronavírus?

– Mindenhova eljuthat – mondta –, ahova odatéved valaki, aki fertőzött. Se Bécset, se Pécset, se Tolnát nem kerüli el a baj, ha van olyan felelőtlen ember, aki nem veszi komolyan a dolgokat. Megijedni nem kell. Extra intézkedésekre nincs szükség.

Fontos a higiénia, a gyakori kézmosás, és az, hogy ha valaki érzi magán a tüneteket (száraz köhögés, nehézlégzés, láz), ne menjen közösségbe! A háziorvoshoz se menjen el, mert a váróban és a rendelőben is továbbadhatja a fertőzést! Telefonon hívja fel az orvosát, aki megteszi a szükséges intézkedéseket, gondoskodik az elszállíttatásáról.

A járvány kiinduló helyén, Kínában már csökken az új megbetegedések száma. Sok más országban viszont riasztóak a statisztikai adatok. Európában az olaszoknál a legaggasztóbb a helyzet. Ott már közel hatezren fertőzöttek. A halottak száma meghaladja a kétszázat, a gyógyultaké hatszáz körüli.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában