Válságstábot állítanak fel Pakson

Hanol Erzsébet

Fotó: Molnár Gyula

Az egyik önkormányzati képviselő olaszországi utazása kapcsán tartott hétfőn sajtótájékoztatót Szabó Péter, Paks polgármestere. Elmondta, hogy Barnabás István, a Momentum, illetve a Paksi Deák Ferenc Egyesület képviselőjéről a napokban tudta meg, hogy a koronavírus-járvány egyik gócpontjában, Olaszországban üdült, hazatérése után viszont senkit sem tájékoztatott az útjáról és az egészségi állapotáról. Ugyanakkor bement dolgozni a munkahelyére, az atomerőmű területére, valamint részt vett a március 11-i testületi ülésen, és az azt követő sajtótájékoztatón.

Szabó Péter szerint ez felelőtlen magatartás, amellyel Barnabás István a város lakóinak egészségét veszélyeztette, ezért felszólította őt a képviselői mandátumáról való lemondásra. A városvezető emellett azt kérte a képviselőtől, és mindazoktól, akik jelen voltak a legutóbb ülésen, hogy lehetőség szerint vonuljanak önkéntes karanténba.

A polgármester, mint veszélyhelyzet esetén a felelős döntéseket meghozó személy nem vonul házi karanténba, és ezt kérte Szántó Zoltán alpolgármestertől, általános helyettesétől és dr. Blazsek Balázs címzetes főjegyzőtől, a polgármesteri döntések végrehajtásért felelős operatív személytől is, mert a kialakult helyzet miatt ezáltal leállna a város irányítása, ami beláthatatlan következményekkel járna a város egészére nézve. Szabó Péter válságstábot állít fel, amelynek tagja lesz a jegyző, a katasztrófavédelem helyi vezetője, a paksi rendőrkapitány és a paksi atomerőmű biztonsági vezetője.

Megkerestük Barnabás Istvánt, aki elmondta, hogy március 5. és 7. között járt Nápolyban egy még decemberben leszervezett utazáson, amelyről a főnökei is tudtak. Indulás előtt tájékozódtak, és akkor még mindenhol azt találták, hogy a dél-olaszországi város nem fertőzött, zöld zónának minősül. Repülővel tették meg az utat, Nápolyban hőkamerával átvizsgálták őket, hazatérve a Liszt Ferenc repülőtéren azonban semmilyen egészségügyi ellenőrzésen nem kellett átesniük. Amióta itthon vannak, semmi bajuk nincsen.

Barnabás István Fotó: Molnár Gyula

A képviselő arról is beszélt, hogy a miniszterelnök a múlt hét szerdai testületi üléssel egy időben rendelte el a veszélyhelyzetet. Másnaptól a munkahelyén otthoni munkavégzést rendeltek el, azóta otthon van. Hozzátette: sajnálja a kialakult helyzetet, és most, több mint egy héttel a hazatérés után, a sok új járványügyi információ ismeretében elismeri, hogy a kéthetes otthoni karantén lett volna a bölcs megoldást. Azt ugyanakkor leszögezte, hogy nem mond le.

Borítókép: Szabó Péter paksi polgármester a sajtótájékoztatón

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában