Aggódtak a gyönkiek, de itt nincs fertőzött

Szaka Gyula polgármester videóüzenetében tájékoztatta a lakosságot, tekintettel a koronavírussal kapcsolatos városi pletykákra, a kijárási korlátozásra, a járvány terjedésének ütemére.

Brunner Mónika

Forrás: TN-archívum

Fotó: Makovics Kornél

Miután koronavírusos megbetegedésről értesült, hallott mintavételről, betegelszállításról, a betegjogokat, az orvosi titoktartást szem előtt tartva, egyeztetett a háziorvossal és az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálattal. Bármely esetben, pozitív mintavételezésnél, hatósági karantén elrendelésénél, járványügyi intézkedésnél tájékoztatják az önkormányzatot, és ő maga is tájékoztatja majd a lakosságot. Arra kért mindenkit, ne terjesszen kétes valóságtartalmú állításokat. Felhívta a figyelmet arra, hogy a koronavírus-helyzetben hamis tényeket állítókat, vagy a valós tényeket hamisan feltüntetőket akár szabadságvesztéssel is sújthatják.

A polgármester kijelentette, hogy Gyönkön koronavírussal igazoltan fertőzött személy nincs. Ám mivel nem lehet tudni, esetleg tünetmentesen nem hordozza-e, terjeszti-e valaki a fertőzést, ezért a személyes találkozások mellőzésére kért mindenkit. Ahogy a kijárási korlátozásokról szóló kormányrendelet is ezt, a lakosság érdekeit szolgálja. Ezzel együtt a hatvanöt év felettieket tájékoztatta, a meghatározott időben a boltok látogatása csak lehetőség, ugyanakkor minden társadalmi kontaktus a fertőzés veszélyét rejti magában. Az önkormányzat továbbra is gondoskodik az idősekről, kortól függetlenül a tartós betegekről, értelmi fejlődésükben akadályozottakról, mozgásukban korlátozottakról. Ajánlotta, hogy vegyék igénybe ezeket a szolgáltatásokat. Megnyugtatott mindenkit, megfelelő számú önkéntes áll a város rendelkezésére, hogy ellássák az azt igénybe vevő lakosságot, majd megköszönte az önkénteseik munkáját.

A külföldről a városba érkezőket ismét arra kérte, hogy vonuljanak önkéntes házi karanténba, ne kockáztassák rokonaik, barátaik, ismerőseik egészségét. Gyönk kisváros, nem szeretne annak a helyében lenni, akire esetleg rásütik a fertőzés bevitelének bélyegét.

Felhívta a figyelmet csalók megjelenésére, akik igyekeznek kihasználni a jelenlegi egészségügyi válságot. Hatósági személynek adják ki magukat, vírusszűrésre alkalmas gyorstesztet végeznek, ingatlant fertőtlenítenek, idős személyeknek szolgáltatást ajánlanak fel. Hangsúlyozta, idegent ne engedjenek be otthonaikba. Önkénteseik helyiek, tehát ismerhetik őket. Orvosi eszközt, felszerelést sem az önkormányzat, sem az egészségügyi szolgáltatók közvetlenül a lakosságnak nem értékesítenek, nem kínálnak.

Szaka Gyula polgármester végül megköszönte az egészségügyi dolgozók áldozatos munkáját, hozzátéve, senki ne ringassa magát hamis illúziókba, a neheze még hátravan. Megemlítette, szükség van azokra a munkavállalókra, dolgozókra, akik biztosítják az ország, a település mindennapi életét, működését. Nekik is megköszönte munkájukat, és otthon maradásra biztatott mindenkit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában