Kizárólag igazságügyi boncolást végeznek

Brunner Mónika

Forrás: MW

Az új koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet miatt átmeneti változások történtek a kórboncolásra vonatkozó rendelkezésekben, amelyről a háziorvosokat, ügyeletvezetőket a napokban tájékoztatták. Most kizárólag igazságügyi boncolások végezhetőek el.

A veszélyhelyzet idejére a kórboncolás felfüggesztése egészségügyi intézményben és azon kívül történt elhalálozások esetében is érvényesek. Erről tájékoztatták a háziorvosokat, ügyeletvezetőket, ők részletes útmutatást is kaptak. Abban szerepel: az orvos feladata, hogy az intézményen kívül történt halálesetet, a temethetőséget megállapítsa, a halottvizsgálati bizonyítványt kitöltse. Ha a fentieket nem tudja teljes bizonyossággal eldönteni, akkor szükséges az igazságügyi boncolás elrendelése. Kiemelték, hogy tisztázatlan halálokok esetében minden esetben szükséges az igazságügyi boncolás a vészhelyzet teljes időtartama alatt.

A megyei kórházat is érinti a rendelkezés Fotó: MW

A hamvasztás engedélyezése továbbra is a halottvizsgálatról és a halottakkal kapcsolatos eljárásról szóló kormányrendelet alapján történik. Tehát azt nem természetes halál esetén az eljáró hatóság, természetes halál esetén a fővárosi és a megyei kormányhivatal népegészségügyi feladatkörében eljáró járási hivatala engedélyezi. Ha az elhunyt egészségügyi intézményben halálozik el, akkor a halottvizsgálati bizonyítványt a patológus szakorvos tölti ki a betegdokumentáció és a kezelőorvos véleménye alapján.

A veszélyhelyzet teljes ideje alatt kizárólag az igazságügyi boncolások végezhetők el. Így a koraszülöttek, a szervtranszplantáltak, a foglalkozási betegségben elhunytak és a külföldi állampolgárok boncolására abban az esetben kerülhet sor, amennyiben szükséges az igazságügyi boncolás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában