Nincs koronavírusos a Szociális Központ idősotthonaiban

Ács Rezső polgármester és Rottenbacher Ádám, a Szociális Központ igazgatója vett részt azon a sajtótájékoztatón, melyen a járványügyi vészhelyzetben foganatosított intézkedésekről adtak információkat Szekszárdon, a Szociális Központ Mérey utcai központi intézményében.

Foray Nándor

Fotó: Kiss Albert

A központ négy intézményében tartózkodnak idősek bentlakásban: a Dr. Kelemen József Idősek Otthonának 66 ágya van, a másik Mérey utcai intézménynek tíz, a Kadarka utcainak 37, a tolnainak 42, ismertette Rottenbacher Ádám. A járvány megfékezésének céljából március 9-e óta látogatási tilalom van a Szociális Központban. A dolgozókon kívül se be, se ki nem mehet senki, sőt csomagot sem lehet küldeni a lakóknak. Az idős bentlakókat naponta kétszer monitorozzák, hőt mérnek, felső légúti tüneteket keresnek. Koronavírus-fertőzésre utaló tünetet ez idáig nem találtak senkinél.

A munkavállalók műszakba állás előtt nyilatkoznak egészségi állapotukról, hőmérésen esnek át, át kell öltözniük, védőfelszereléseket és fertőtlenítőszert használnak, melyből folyamatosan van készlet. A nyilatkozatban rögzítik, hogy nem lázasak, nincsenek felső légúti tüneteik, nem találkoztak veszélyeztető személlyel. Ács Rezső esetében is végeztek hőmérést, kerek 36 fokos eredménnyel.

Az idősotthon lakóinak segítenek, hogy például Skype-on vagy Messengeren tarthassák a kapcsolatot hozzátartozóikkal. Hozzátartozó személyesen egyetlen esetben jelenhet meg az otthonban: ha a bentlakó a haldoklás fázisában van, de ekkor is csak egyedül, tizenöt percre, tetőtől talpig védőruházatban (lábzsákkal, fejfedővel) látogathat. Sajnos volt példa ilyen búcsúzkodásra.

A Szociális Központnak háziorvosi szerződése van, a háziorvossal rendszeres telefonos összeköttetésben vannak. Ha szükséges, azonnal érkezik a doktor úr, aki heti egy alkalommal mindenképp bemegy vizitre. Ez a tolnai otthonban is hasonlóan zajlik, ott egy helyi doktornő végzi a munkát.

A nappali ellátó szolgálat megszűnt, helyi szinten azonban biztosítják a szükséges ételt és egészségügyi ellátást. A Szociális Központ jelzőrendszere 136 készülékkel üzemel, bárki kérheti a segítséget a nap 24 órájában. Az idősek nappali ellátói egyébként nyolcvan-kilencven személyt fogadtak. A fogyatékkal élők napközijét 22-en vehették igénybe. E 22 emberre továbbra is figyelnek, mondta el Rottenbacher Ádám, a Szociális Központ igazgatója. A város valamennyi fogyatékkal élőjét számon tartják, egyelőre 11 személy kérte az önkormányzat segítségét, tájékoztatott Ács Rezső polgármester. A többiekről családi köteléken belül gondoskodnak.

Mint a polgármester elmondta, Rottenbacher Ádám, a Szociális Központ igazgatója régóta dolgozik a szakmában, és csak jót tud mondani róla és kollégáiról. Már az elmúlt években is jól működött a rendszer. A szervezettség teljesen rendben van, minden feltételt biztosítanak a megfelelő szolgálathoz. A kellő orvosi háttér rendelkezésre áll. Országos ellenőrzés elé néznek, de Szekszárdon hasonló eset nem következhet be, mint amely Budapesten bekövetkezett. A polgármester személyesen is meggyőződött: az idősek otthonának működtetése jó kezekben van. A dolgozók becsületes munkát végeznek, hivatásuknak tekintik a szolgálatot, melyet ellátnak.

Folyamatos az utánpótlás

A polgármester felhívta a figyelmet, hogy az Önkéntes Program és a Humánszolgáltató Központ együttműködése segíti az idősek ellátását. Jelenleg 32 önkéntesük van és 183 időssel állnak kapcsolatban. A Szociális Központ 262 fő részre biztosítja az étkezést. Rászoruló gyermekeknek 365 adag ételt szállított ki az önkormányzat. Kesztyűből 3900 darab került a szociális ellátórendszerbe, orvosi maszkból ötszáz, mosható maszkból kétszáz, FFP2 maszkból szintén kétszáz, lábzsákból háromszáz, műtőssapkából kétszáz, védőszemüvegből 38, látogatóköpenyből hatvan. Fertőtlenítőből közel 19 litert használtak el az idősotthonok. Az utánpótlás folyamatos. A megnyitott bankszámlára másfél millió forint adomány gyűlt össze, felhasználásáról közösen döntenek, de valószínűleg védőfelszerelésre fordítják, mondta Ács Rezső.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában