cukrászdák

2020.04.17. 14:00

Több cukrászda most is várja a vendégeket a megyében

Telefonos, esetleg internetes rendelési lehetőséget is biztosítanak a cukrászdák, de az ezeken a csatornákon megnövekedett forgalom nem elég az üdvösséghez. Csak a kis vállalkozásoknak van esélyük arra, hogy megtartsák teljes munkaerejüket.

Foray Nándor

Fotó: Makovics Kornél

Szekszárdon a „Tartsay-sarki” Zsitvai Cukrászda reggel nyolctól délután háromig jelenleg is nyitva tart, a fasori és a tolnai azonban bezárt, mondta el Zsitvainé Dulai Csilla üzletvezető. Csak elvitel van, telefonon és interneten keresztül is lehet rendelni, de inkább a telefonos megkeresést kérik. A kollégák egy része szabadságra ment, a nyugdíjas munkatársak szabadsága ha lejár, fizetés nélküli szabadságra kerülnek. A maradék stábbal tudnak dolgozni, csökkentett nyitvatartással (korábban este nyolcig voltak nyitva). Most a tanulókkal együtt tizenkilencen vannak, ám nem mindenki főállásban. A kerthelyiség, az ülőhelyek nincsenek használatban. A forgalom legalább felére csökkent.

Fotó: Makovics Kornél

Egy másik szekszárdi cukrászda ügyvezetője azt mondta, bezártak, és tizedére esett vissza a forgalom. Tizenkét dolgozójukból öt maradt állományban, négy cukrászból kettő munkanélküli lett. Azokkal próbálnak dolgozni, akiknek leginkább szükségük van a munkára. A kiszállítás esetükben nem igazán megvalósítható, ez okból csak meghatározott, könnyen elkészíthető torták rendelését fogadják.

A harmadik megkérdezett szekszárdi cukrászda tulajdonosa elmondta, március 19-én az üzlet felfüggesztette működését. Rendelés van, a húsvéti szezon négy napjára viszont mindössze öt torta jutott. Április 17-én újranyitnak, amire elsősorban a munkahelyek megőrzése indítja: nem bocsátott el senkit, de a szabadságok már kezdenek lejárni. Igaz, volt, aki magától távozott, öten vannak most. Örül, ha nullára kijön úgy, hogy dolgozói kapnak fizetést. A haszonszerzés nem célkitűzés ebben a helyzetben, a túlélés a tét. Úgy véli, a koronavírus-járvány beköszöntével akkora pánik alakult ki, amekkora nem feltétlenül volt indokolt. Persze óvatosnak kell lenni: a kiszolgálópult elé plexit helyeztek, rendelni az ablakon át is lehet, mivel utcára nyílik az üzlet. Kézfertőtlenítőt a vendég is használhat, ők meg kesztyűben és maszkban dolgoznak. A következő megkérdezett szekszárdi cukrászat tulajdonosa arról számolt be, hogy március 18-a óta mindkét cukrászdájuk be van zárva. Ötven-hatvan százalékos forgalom-visszaesést tapasztalnak. Munkaerő-elbocsátás helyett viszont átcsoportosítások történtek, hatan dolgoznak. Telefonon fogadnak rendelést, de nem nagyon kapnak, sőt korábbi érdeklődők lemondtak már leadott rendeléseket, amelyek elmaradt esküvőkkel, ballagásokkal voltak összefüggésben.

Egy paksi cukrászda üzletvezető cukrászmestere úgy saccol, legalább felére esett vissza a forgalom. Átalakították az üzletet: az ajtót asztallal barikádozták el, bent csak a dolgozók tartózkodhatnak, a terasz padjait eltávolították, az sem használható. Átálltak az online megrendelésekre és a kiszállításra, mely városon belül ingyenes. Eddig is volt webshop, de forgalma most lényegesen nőtt. Mivel a jobb időnek köszönhetően jobban keresik a fagylaltot, hétvégén előfordulhat, hogy a megengedett időintervallumban, délután három óráig nyitva tartanak és elvitelre adnak fagyit. Összességében azonban érezhető, hogy a sütemény és a fagylalt nem a fő szükségletek. Elküldeni viszont még nem kellett senkit, az üzletvezetővel együtt dolgoznak öten.

A kérdésünkre válaszoló dombóvári cukrászda tulajdonos úgy fogalmazott, csaknem teljes csend honol az üzlet háza táján. A mostani időkben nem kimondottan a tortákra gondolnak az emberek, ha vásárlásról van szó. Nincs tolongás, alig készül cukrásztermék. Ha mégis betéved valaki, a dolgozók nyitnak ajtót, az asztalok össze vannak tolva, a vendég behatárolt helyen várakozhat. Ennek a cukrászatnak még egyszerűbb a dolga, mert nem teljesen új nekik egy efféle helyzet. Előző évben is csak rendelésre dolgoztak, már tavaly kisebb családi vállalkozássá szűkült az üzlet. Rendelni továbbra is lehet, ajtajukra több telefonszám ki van függesztve, Facebook-oldaluk és honlapjuk is van.

A megkeresett tamási cukrászda március 17-ével bezárt, közölte üzletvezetője. Sok értelme nem lett volna nyitva maradniuk. A kollégák hetven százaléka munkanélküli lett, tízen dolgoztak, most hárman vannak. A húsvéti hosszú hétvége alkalmával három napra azért kinyitottak. Próbálkoztak házhoz szállítással is, de különösebb kereslet nem volt rá. Tortarendelést időnként felvesznek, ám sajnos csak minimális arányban. Rendelés telefonon és interneten is leadható. Várnak és reménykednek – egyebet nem tehetnek.

A szülinapi tortát még megveszik, mivel azt kevesen tudják otthon megfelelő minőségben elkészíteni

Az ismert kakasdi cukrászda üzletvezetőjének lánya elmondta, hogy forgalmuk mintegy nyolcvan százalékkal esett vissza, ezzel összefüggésben húsz dolgozójuk közül tizenötöt kellett elbocsátaniuk. Mindennek ellenére nem zárták be a boltot, mert úgy látják, születésnapi torta rendelésére továbbra is van igény, hiszen ennek készítésére sokaknak nincs ideje vagy energiája. Ugyanakkor süteményből idáig ötvenfélét kínáltak, pillanatnyilag húsz-huszonnégyfélét csinálnak, mivel újabban sokkal kevesebb fogy belőlük. A minőségi szintet azonban igyekeznek megtartani: minden reggel friss termék áll rendelkezésre. Délután három óráig tartanak nyitva, és kizárólag elvitelre dolgoznak. Telefonon fogadnak rendelést, interneten nem, viszont vállalnak kiszállítást is. Üzletük tizenhét esztendeje üzemel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában