szekszárdi egyetemi kar

2020.06.14. 16:00

A tanévnyitó után tartanák meg a karon a diplomaosztót

Jól vizsgázott az online oktatás, de nem pótolhatja a személyes jelenlétet. A jövő héten kezdődő záróvizsgák viszont már alapvetően személyes jelenléttel zajlanak.

Ihárosi Ibolya

2020.02.11 Szekszárd, A Szekszárdi PTE KPVK épületében sajtótájékoztatót tartott DR Szécsi Gábor tanszékvezető és DR habil Kocsis M.Miklós a Magyar Művészeti Akadémia és Módszertani Kutatóintézmények igazgatója.

Fotó: Makovics Kornél

Javában tart a vizsgaidőszak a felsőoktatásban, de a PTE Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karának szekszárdi épülete igen csendes. prof. dr. habil Szécsi Gábor dékán kérdésünkre elmondta, hogy a karon is zajlik a vizsgáztatás, de alapvetően online formában. Ennek két módját alkalmazzák a gyakorlatban. Az egyik út az, hogy az adott tárgy keretében a hallgató egy kiválasztott témából beadandó dolgozatot készít, és ezzel zárja a félévet. Az interaktív online vizsgáztatás keretében pedig a hallgató tételt kap az oktatótól, amelyből felkészülési idő nélkül kollokvál.

A végzősök záróvizsgái június közepén kezdődnek. Ezek viszont már alapvetően személyes jelenléttel zajlanak. A hallgatók egyenként, előre megadott időpontban érkeznek, és a záróvizsga-bizottság előtt adnak számot a megszerzett tudásukról. Ez a megmérettetés a biztonsági előírások szigorú betartásával zajlik majd, hangsúlyozta a dékán. Egyéni kérelem és dékáni engedély alapján a záróvizsgát is le lehet tenni online, de ezzel a lehetőséggel csak kevés hallgató kíván élni.

A távoktatásról szólva elmondta, hogy jól vizsgázott a kar. Kisebb kezdeti zökkenőkkel, valamennyi képzés sikeresen lezajlott. – A legfontosabb élményünk és tapasztalatunk ezzel kapcsolatban az, amit mind az oktatók, mind pedig a hallgatók megfogalmaztak, hogy a forma jó, praktikus az oktatási technika, de nem pótolhatja a személyes jelenlétet – mondta dr. Szécsi Gábor. Már mindkét fél várja a személyes találkozást. Néhány képzési, továbbképzési forma esetében azonban elgondolkodnak azon, hogy a későbbiekben is alkalmazzák a távoktatást.

Az idei diplomaosztással kapcsolatban jelenleg érvényben van az a rendelkezés, hogy a karok nem tarthatnak nagyobb rendezvényt. Ugyanakkor nyilvánvaló, hogy a hallgatók szeretnék megünnepelni a diplomájuk átvételét. Az terv, hogy a következő tanévnyitó ünnepség után tartanának diplomaosztót, ha erre igény mutatkozik. A végzős hallgatók dönthetnek, hogy ha mielőbb szeretnék megkapni az oklevelet, akkor azt a kar postázza, ha ünnepség keretében akarják átvenni, az akkori szabályoknak megfelelően erre is lehet mód. Ha a helyzet úgy alakul és a döntés dékáni hatáskörbe kerül, az is elképzelhető, hogy július közepén, vagy végén tartanak diplomaátadó ünnepséget, az akkor érvényes biztonsági szabályok szigorú betartásával, tette hozzá a szekszárdi egyetemi kar

dékánja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában