Ismét lehetőség van a személyes ügyintézésre

Tolnai Népújság

Fotó: Mártonfai Dénes

A Szekszárdi Törvényszéken és az illetékességi területén működő járásbíróságokon június óta újra igénybe vehető a panasznap. A bírósági kezelőirodákon is megkezdődött a személyes ügyfélfogadás. A járványügyi szabályokat azonban be kell tartani.

A bíróságok épületeibe ügyfeleknek belépni csak indokolt esetben szabad. Ott tartózkodni kizárólag a kezelőirodai ügyintézés, az ügyfélsegítő igénybevétele, valamint a tárgyaláson, előkészítő ülésen, nyilvános ülésen, személyes meghallgatáson való részvétel ideje alatt lehet. Az ügyfeleknek szóban nyilatkozniuk kell a járványügyi érintettségükről, az épületben, be kell tartaniuk a kétméteres

védőtávolságot. Ha felmerül annak a lehetősége, hogy az ügyfél vagy valaki a környezetéből koronavírussal megfertőződött, akkor az idézésre nem kell megjelenni, hanem igazolási kérelmet kell előterjeszteni, előadva benne, mi a megjelenés akadálya.

Dr. Kovács Ildikó, a Szekszárdi Törvényszék sajtószóvivője (Fotó: Mártonfai Dénes)

A tárgyalótermek előterében, a folyosókon várakozni csak a feltétlenül szükséges ideig lehet. Előírás a szájat és az orrot eltakaró eszköz viselése. A kihelyezett kézfertőtlenítő szer használata és kesztyű viselése is kötelező. Az ügyfélfogadásra kijelölt helyiségekben az ügyfelek kizárólag felvilágosításkérés, iratbeadás és iratbetekintés céljából tartózkodhatnak. Az ügyintézés továbbra is elsősorban elektronikus úton, a tájékoztatáskérés pedig lehetőség szerint telefonon, vagy e-mailen javasolt. Az iratokat postai úton vagy az épületek előtt kihelyezett gyűjtőládákban lehet beadni. Az ügyfélsegítő napon vagy panasznapon elsősorban azokat fogadják, akik telefonon vagy elektronikus úton bejelentkeztek.

A tárgyalásra, nyilvános ülésre érkezők legfeljebb a kezdés előtt tíz perccel léphetnek be az épületbe. A tárgyalótermet a legrövidebb úton kell megközelíteniük. A tárgyalás rendjére az eljáró bíró egyedi szabályokat állapíthat meg. Szükség esetén meghatározhatja például, hogy a tárgyalóteremben egyszerre hányan tartózkodhatnak. A könnyítések nem a bíróságok újraindulását jelentik, csak a gördülékenyebb eljárást segítik elő, mivel a bíróságok a rendkívüli helyzet ideje alatt is folyamatosan működtek, tájékoztatott dr. Kovács Ildikó, a Szekszárdi Törvényszék sajtószóvivője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában