Városvédők: szabálytalan volt a csomagosztás

Tolnai Népújság

20200622 Szekszárd Szabó Balázs városvédő sajtótájékoztatót adott a szekszárdi rendőrség előtt. Fotó:Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

A veszélyhelyzet alatt a szekszárdi rászorulóknak járó önkormányzati segélycsomagok szabálytalan kiosztásának gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a városi rendőrkapitányságon Szabó Balázs. A Szekszárdi Városvédők Egyesület elnöke mindezt maga mondta el hétfői sajtótájékoztatóján, amit a feljelentés megtétele után tartott a Várköz utcai rendőrségi épület előtt.

Mint ismertette, az önkormányzat összeállított kilencszáz darab csomagot, melyeket a szociálisan rászorulók között kellett szétosztani. A városi szociális háló jelenleg hétszázhárom érintett személyt tart nyilván, mindannyiuknak alanyi jogon járt volna a pakk, azonban kiderült, közülük százharmincan nem kapták azt meg. Hozzátette, úgy tudja, a csomagok szétosztását Zaják Rita, az Éljen Szekszárd Egyesület (ÉSZ) önkormányzati képviselője, a közgyűlés szociális bizottságának vezetője és a testület ÉSZ-es tagjai szervezték és végezték. Szabó Balázs azt is elmondta, a 900 csomagból szerintük 573 lett szabályosan kiosztva, annyit tudtak igazolni, 327 nyilatkozat azonban hiányzik, így nem tudni, kik vették át a pakkokat.

A Városvédők szerint ez bűncselekmény, hiszen egy-egy csomag tízezer forintos értéket képvisel, így több mint hárommillió forinttal nem tud elszámolni az ÉSZ. Szabó Balázs szerint ezek után felmerül az a kérdés is, miként tudnak majd milliárdos projektekkel elszámolni az Éljen Szekszárd önkormányzati képviselői, ha már a csomagosztás is meghaladta a képességeiket?!

Lapunk megkereste Zaják Ritát, aki szerint szabályosan jártak el. Megerősítette, az önkormányzattól kaptak egy hétszázhárom nevet tartalmazó listát, majd a roma önkormányzattól is egy közel kétszáz főset. A kettő között voltak átfedések, ezeket egyeztetették. A hiányra példaként azt említette, hogy a szekszárdi idősek otthonában nyolc embernek járt volna a tartós élelmiszerekkel teli csomag, de többen odamentek hozzájuk, kértek segítséget, így nekik is adtak. A hajléktalan szállón harmincöt embernek osztottak csomagot. És még több olyan eset is történt, amikor kimentek egy-egy családhoz szurdikokba, a város szélére, ahol kiderült, kilencen, tízen laknak egy épületben. Így nekik egy helyett, két csomagot is hagytak. Szerinte a rendkívüli települési támogatás nem alanyi jogon, hanem rászorultsági alapon jár. Hozzátette, a pakkokat a bizottság tagjain kívül önkéntesek, civilek osztották szét.

Zaják Rita azt is elmondta, akiknek nem jutott most csomag, azok utalványban kapják meg majd a segítséget. Akik pedig kiszorultak a szociális hálóból pár ezer forint miatt, azoknak az ÉSZ saját keretéből ígért segítséget.

Szabó szerint Zaják ezzel gyakorlatilag elismerte, hogy szabálytalanul jártak el

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában