túra

2020.08.09. 15:15

Zöldúton jártunk a kúriák mentén

Fekete Dávid

Forrás: Pixabay

 

Tengelic egyik kastélya, a környék egyik legnagyobb kastélya a Jeszenszky-kastély, ami a Szedres felé vezető útról közelíthető meg. Az épület a 19. században épült, klasszicista stílusban. Alapterülete csaknem hétezer négyzetméter. Jelenleg felújítás alatt áll, így az épületet csak kívülről lehet megtekinteni.

A település másik jelentős kastélya a Csapó-kastély, ami szintén a tizenkilencedik században épült, Pollack Mihály tervei alapján. Ez volt Tolna megye első klasszicista világi épülete.

A kastély parkja magánkézbe került, engedéllyel látogatható. A parkban a kezdetekkor ötvenhat különböző fafajt gyűjtöttek össze. A kastélyparkban összefüggő tórendszer is van.

Mindkét kastély a Zöldút a kúriák mentén túraútvonalnak részét képezi, ahogyan a Csapó-kastély melletti tó is, ami az 1980-as években jött létre, valamint a Gindly-Benyovszky kastély, parkerdő és kápolna is, amiről ITT olvashat bővebben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában