vásárlás

2020.11.12. 11:30

Szinte már darabra vásároljuk az almát, körtét, olyan drága

A téli időszakban szüksége van a szervezetnek az átlagosnál több vitaminra, különösen most, a koronavírus-járvány idején.

Mauthner Ilona

2020.09.23 Báta Bátán a Kocsis család almát szed. a Képen Kocsis Judit és fia Kocsis Bende van. Fotó: Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

Most, a járvány idején, naponta halljuk a jó tanácsot: együnk minden nap sok zöldséget és gyümölcsöt, mert ezzel erősítjük az immunrendszerünket. Gondolom, sokan meg is fogadnák a tanácsot, de amikor az ember bemegy vásárolni egy üzletbe, elámul az árakon. Egy kiló almáért – akciósan – 499, van ahol 600 forintot kérnek, sajnos a piacon sem sokkal olcsóbb. A szőlő kilója 700, a körtéé szintén 700 körül alakul. A mandarin és a narancs sem olcsóbb 600 forintnál.

Eckert Rita kisdorogi gyümölcstermelő szerint tavasszal még drágább lesz az alma, mert kevesebb termett a vártnál, és a tárolás veszteséggel jár. Pedig mindenki ismeri a mondást, naponta egy alma az orvost távol tartja. Hol van már az az időszak, amikor valóban kilószámra vettük meg így ősz végén a téli tárolásra szánt gyümölcsöket.

A szekszárdi Hornyák Péterné három kiskorú gyermeket nevel, vele a piacon beszélgettünk arról, hogyan próbálja megoldani a kicsik vitaminszükségletét.

– Minden évben elmentünk a szedd magad hirdetésekre a gyerekekkel, és megpróbáltunk legalább ötven kilót megszedni almából. Idén sajnos nem találkoztunk ilyen lehetőséggel. Most nem kilószám, hanem néhány darabot vásárolok almából, körtéből, és azt igyekszem úgy elosztani a gyerekeim között, hogy minden napra jusson pár szelet. Szerencsére a nagyszülőknél is van az udvaron három almafa, így onnan is kapunk segítséget. Ugyanígy teszek a zöldségekkel is. A sárgarépát például nyersen szívesen rágcsálják a gyerekek, és az nem is drága.

Gárdiné Kőszegi Lenke védőnő naponta találkozik csecsemőkkel, páréves gyermekekkel és szüleikkel. Véleménye szerint a hat hónaposnál nagyobb csecsemőknek kell almát adni, először pár kanállal, préselt formában, majd fokozatosan emelve a mennyiséget. Kétévesen már napi egy almát és egy banánt vagy körtét is meg tud enni egy kisgyermek, ami fedezi is a vitaminszükségletét.

Az alma vagy a belőle készült tea akár gyógyításra is nagyon jó

Az alma a kutatások szerint megköti a vastagbélben a különböző méreg- és rákkeltő anyagokat, így véd a daganatok, elsősorban a vastagbélrák ellen.

Igazi vitaminbomba, sok benne a C-vitamin, mely az immunrendszer élénkítésén túl a sejtkárosító szabad gyököket is megköti.

Így készül a lázcsillapító almahéjtea: forrázzunk le egy csésze vízzel tíz grammnyi friss vagy szárított almahéjat. Hagyjuk állni néhány percig, majd szűrjük át egy pohárba. Az így kapott tea hatékony a láz és gyulladások ellen, de vizelethajtó hatása is van. Adagolása: 2-3 csésze naponta. Nagyon jó az almás-hagymás pép köhögésre: aprítsunk fel hat almát, két fej vöröshagymát, majd az egészet főzzük péppé kevés cukorral és egy kevés vízzel. Hatékonyan enyhíti a köhögést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában