faludísz

2020.12.16. 15:30

A kiszáradt fák életre keltek

W. G.

Fotó: Beküldött kép

Gépkocsivezetőként dolgozott Fazekas Lázár a négy évvel ezelőtti nyugdíjazásáig. Akkor kezdett komolyabban foglalkozni régi kedvtelésével a fafaragással. Az idén egy betlehemi jelenettel örvendeztette meg a faluját.

A polgármester, Braun János nagyon elégedett az alkotással. Tavaly rongybábukat raktak ki a faluközpontba karácsony közeledtével. Azokkal is volt munka, ám ezek a faragott figurák mívesebbek, stabilak, tartósak, évekig használhatók lesznek.

A fafaragó nagy örömmel dolgozott. A Szent Családot és a három királyokat örökítette meg. Az alapanyag gesztenyefa volt. Az óvodaudvaron kiszáradt fák törzsét használta fel erre a nemes, közösségi célra.

A falu krónikájában olvasható jó néhány kevésbé nemes „gesztus” is. Például az, hogy a II. világháború végén, az Országos Térképészeti Hivatal húszvagonnyi térképanyagot menekített a lengyeli kastélyba, ahol aztán a szovjetek katonai kórházat létesítettek, és a térképekkel meg a térképtartó ládákkal tüzeltek. Most a gesztenyefák nem kályhákba kerültek…

Borítóképen: Fazekas Lázár munkája a lengyeli betlehem

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában