ajándékozás

2021.01.25. 07:00

Magyarfülpös és Csíkszereda várta az államtitkárt

Sportcipőket vitt, ünnepi beszédet tartott és kiválóan szereplő jelentkezőknek adott át díjakat Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombaton.

Szeri Árpád

Forrás: MTI

Az erdélyi Maros megyében található Magyarfülpös település egyebek mellett arról nevezetes, hogy itt épült meg az a Szivárvány Ház nevű gyermekotthon, mely több mint tíz éve áll a mélyszegénységbe süllyedt mezőségi szórványmagyarság szolgálatában. Az intézmény térítésmentes tanulási lehetőséget biztosít a rászoruló gyermekeknek, természetesen magyar nyelven, bentlakással.

Ide, azaz a Szivárvány Házba látogatott a múlt szombaton délelőtt Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, hogy Gui Angélával, az Egy vérből vagyunk alapítvány alapítójával és az Egy vérből vagyunk jótékonysági akciók vezetőjével átadja az otthonban élő gyerekek számára a Fuss pont most! jótékonysági akció keretében összegyűlt adományokat.

A létesítménynek az elmúlt években nyújtott kormányzati támogatások mellett a Nemzetpolitikai Államtitkárság külön száz pár sportcipőt ajánlott fel. Az államtitkár az eseményen elmondta, hogy a jótékonysági akció keretében, megfelelve a próbatételnek, ő maga is tíz kilométert futott szilveszterkor. Potápi Árpád János azt is kiemelte, hogy a sport a nemzetpolitika fontos része, hiszen nemcsak egészségesebbé tesz, hanem közösségszervező jellege is van.

Az államtitkár ugyanaznap délután Csíkszeredában, a magyar kultúra napja alkalmából az Apáczai Csere János Pedagógusok Házában tartott ünnepségen vett részt, ahol köszöntő beszédet mondott és iskolai vetélkedők székelyföldi, Hargita megyei nyerteseinek adott át díjakat.

Ezeket az elismeréseket a Nemzetpolitikai Államtitkárság „2020 az erős magyar közösségek éve” című, tematikus éve keretében megvalósult programoknak – úgy mint Miénk a város, Szakma Sztár, Sakkjátszótér – köszönhetően gyűjthették be a kiválóan szereplő jelentkezők. A rendezvényen a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) szakmai díjai is gazdára találtak.

Megerősödött a magyar nemzet

– Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon, azaz január 22-én foglalta versbe, tisztázta le végleges formájában hazánk nemzeti imádságát, a Himnuszt – kezdte beszédét Potápi Árpád János a csíkszeredai rendezvényen. – 1989 óta ezen a napon ünnepeljük a magyar kultúra napját. A magyar kultúra napja lehetőséget teremt arra, hogy felidézzük történelmünket, közös hagyományainkat, mindazt, ami bennünket összeköt. Ezeket a közös dolgainkat próbáljuk meg erősíteni, száz évvel a trianoni békeszerződés után, szétszakítottságban, de mégis erős nemzetben gondolkodva.

Az elmúlt tíz év munkája, a megváltozott nemzetpolitikai gondolkozás, radikális váltás oda juttatta ezt a népet, ezt a nemzetet, hogy minden minden nehézség ellenére a közösségei kiállták a próbát, és ma talán erősebb magyar nemzetről beszélhetünk, mint ezelőtt tíz, húsz, vagy harminc évvel. Ebből az erős nemzetépítő munkából veszi ki részét itt Erdélyben a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége.

Borítóképünk: Tizenhét székelyföldi oktatási intézmény gazdagodott a Csodasarok könyv- és fejlesztő játékcsomaggal

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában