Bródy közi tűzeset

2021.01.15. 07:00

Üszkös romok árválkodnak a ház helyén

Fenyőgyulladás okozta a tüzet. Nemcsak a ház, minden tárgyi emlék is odaveszett. Segítséggel újból felépülhet a családi fészek.

Szeri Árpád

Fotó: Makovics Kornél

A megvalósult rémálom. Így lehetne jellemezni azt az érzést, ami hatalmába kerítette Nagy Lászlót, amint várdombi munkahelyéről Szekszárd, a domboldal felé autóval sietve hatalmas füstöt látott. Bár felesége telefonon értesítette arról, hogy házuk lángra kapott, a baj – és a kár – a vártnál is nagyobbnak bizonyult.

A tetszetős küllemű családi porta, amit majdani idősebb korukra előretekintve igyekeztek minél kényelmesebbé, minél lakályosabbá tenni, gyakorlatilag teljesen kiégett. Portálunk is hírt adott a tűzvészről, ami – és ez lehet figyelmeztetés bárki számára – mondhatni egy nem túl veszélyesnek tűnő mozzanatból származott. Nagy László feleségének elmondása szerint éppen szedte le a karácsonyfa díszeket, amikor arra lett figyelmes, hogy lángol az egyik ág. Ilyenkor sokan azt gondolják, hogy elég lesz egy vödör víz a csapból, és máris vége a tűznek. Csakhogy ez a karácsonyfa mondhatni pergamenszerű szárazsággal bírt, ezért pillanatok alatt belobbant. Onnan a tűz átterjedt a közeli függönyökre, és már nem lehetett megfékezni.

– Párom arca, karja és kézfeje is megégett, mire belátta, hogy jobban teszi, ha kimenekül a házból – folytatta Nagy László. – A megérkező tűzoltók ugyan megfékezték a lángokat, de ennek az volt az ára, hogy gyakorlatilag mindenünk odaveszett. Azaz nemcsak a házunk, illetve az ott tárolt pénzünk, hanem – és ez különösen fájó – valamennyi tárgyi emlékünk. Azaz például tizenhét éves korom óta gyűjtött, háromszáz példányos bakelitlemez-kollekcióm, valamint fotók, videók a gyermekekről, családtagokról…

Miközben a tűzoltók szakavatottan végezték munkájukat, a házaspár egymást ölelve nézte az üszkös, füstölgő romokat. Nagy László elárulta, hogy a teljes kétségbeesés érzetén túl az járt a fejében: csak nehogy átterjedjen a tűz a szomszédos lakóházakra. Ez szerencsére nem következett be.

Ugyanott épülne a második otthon

A legnagyobb közösségi portálon alakult egy csoport, mely a tűz károsultjainak segítésére jött létre.

A kárvallott család gyermeke ezt a felhívást tette közzé: Január 7-én egy élet munkája, édesapámék otthona pár óra leforgása alatt porig égett. (…) A város önkormányzatának köszönhetően már van hol lakniuk, a tárgyi feltételek is kifogástalanul biztosítottak, hála a családnak, barátoknak. (…) Édesapám az építőiparban dolgozik, sok szakembert ismer, közülük többen ajánlották fel a szakmai segítségüket. Mivel szeretnénk, hogy visszaköltözhessenek újból felépített otthonukba, ezért közösen úgy döntöttünk, hogy létrehozunk egy bankszámlát, ahová az építkezési költségek fedezésére pénzbeli segítséget nyújthat minden önkéntes felajánló.

Számlatulajdonos: Szetteli Ildikó. Számlaszám: 11773463-01198968. IBAN: HU58 1177 3463 0119 8968 0000 0000. BIC (SWIFT) kód: OTPVHUHB. Közlemény: Építsük újjá!

Borítóképen: Nagy László a romok előtt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában