kor

2021.01.28. 18:00

Véleménykülönbség a városvédők és a képviselő között

Sajtótájékoztatóra hívta szerdán az újságírókat Szabó Balázs, a Szegzárdi Városvédők elnöke az Allende és az Alisca utca közt lévő zöldterületre, amelynek szélén egy edzőterem áll. A meghívón az elnök jelezte, arról fog beszélni, hogy ott a pandémia okozta veszélyhelyzetben, a tiltás ellenére edzés folyik.

Szepesi László

20210127 Szekszárd A szekszárdi Városvédők elnöke Szabó Balázs sajtótájékoztatót tartott egy konditerem előtt. Fotó: Makovics Kornél MK Tolnai Népújság

Fotó: Makovics Kornél

Azt, hogy a jelzés nem alaptalan, azaz edzés folyik a helyszínen, gyanítani lehetett, mert éppen a sajtótájékoztatót megelőzően egy fiatal hölgy érkezett, s kezében edzőtáskával, a hátsó ajtón bement az épületbe.

Szabó Balázs arról beszélt, hogy az Alisca utcából többen szóltak neki, hogy a kondi-teremben, amelyet Faragó Zsolt, a Szekszárdi Közgyűlés képviselője működtet, naponta vannak edzések. Emiatt nem ő, hanem – bíztatására is – a közelben lakók feljelentést tettek a rendőrségen. Elmondta, neki és a városvédőknek nem az a gondja, hogy valaki sportol, hisz ők is teszik ezt, hanem az, hogy ezt a koronavírus miatti veszélyhelyzet idején, a tiltás ellenére teszik.

Azzal folytatta, hogy Faragó Zsolt úgy sértette meg a törvényt, hogy anyagi gondjai nincsenek, ellentétben sok kisvendéglő, étterem, presszó, konditerem tulajdonosaival, akik napi gondokkal küzdenek. Ő ugyanis havonta több százezer forint képviselői díjat vihet haza, mellesleg annak ellenére, hogy jelenleg, a veszélyhelyzet idején képviselőként semmi munkát nem végez.

Mivel a képviselő úr a szekszárdi közgyűlés Éljen Szekszárd frakciójának tagja, megkerestük Bomba Gábort, a frakció vezetőjét. Ő azt mondta, nincs tudomása a történtekről.

A sajtótájékoztatót megelőzően járt a rendőrség is az edzőteremben. Ezzel kapcsolatosan Komlósiné Kiss Anettől, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivőjétől a következő tájékoztatást kaptuk:

„2021. január 22-én a délutáni órákban érkezett állampolgári bejelentés, hogy Szekszárdon az egyik edzőterem a járványhelyzet miatti tiltás ellenére nyitva tart. A bejelentést követően a Szekszárdi Rendőrkapitányság munkatársai a helyszínre mentek, ahol a teremben két fő edzett. A járőrök az edzőterem üzemeltetőjével szemben közigazgatási eljárást, míg a teremben a tiltás ellenére tartózkodó (edzést folytató) személyekkel szemben szabálysértési eljárást kezdeményeztek. Az eset körülményeit a Szekszárdi Rendőrkapitányság Igazgatásrendészeti Osztályán vizsgálják.”

Természetesen megkerestük Faragó Zsoltot is, aki a következő e-mailt küldte:

„A kormányhatározat értelmében az edzőtermeknek zárva kell lenniük, de a személyi edzők, mint vállalkozók dolgozhatnak, egyéni edzésekre pedig nemcsak a versenyszerűen sportolóknak, de a magánembereknek is lehetőségük van. A kérdéses ingatlan jogilag nem edzőteremként funkcionál, hanem egy magánlakás, amelyben vállalkozó személyi edzőként edzéseket tartok. Így a törvényeket és a járványügyi előírásokat maximálisan betartva, egyéni edzéseket tarthattam és tartottam a pandémia alatt is. A személyi edzői vállalkozásomnak és az önkormányzati képviselőségnek pedig semmi köze egymáshoz. A napokban valóban megjelentek rendőrök a kérdéses ingatlannál, ez ügyben intézkedést kértem a rendőrkapitánytól hatásköri túllépés miatt. Az ügy kivizsgálása folyamatban van. Válaszom változtatás nélküli közzétételéhez ragaszkodom. Üdvözlettel: Faragó Zsolt”

A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló kormányrendelet 12. paragrafusa szerint tilos az edző- és fitneszteremnek, látogatása és e helyszíneken – az ott foglalkoztatottak kivételével – a tartózkodás.

A rendeletben meghatározott kivétel: a jégpályák, az uszodák, az edző- és fitnesztermek és a sportlétesítmények a sportról szóló törvény szerint versenyszerűen sportolók számára edzésen vagy sportrendezvényen való részvétel céljából látogathatóak.

Ugyancsak ebben, a Kormány 484/2020. számú jogszabályában szerepel, hogy: Az e rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett. S, hogy a szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve különösen a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat, állatkerteket és korcsolyapályákat.

Borítóképünkön: Szabó Balázs a konditerem előtt tartott sajtótájékoztatón

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában