rákellenes világnap

2021.02.04. 07:00

A rosszindulatú daganat még mindig az egyik leggyakoribb halálok

Február 4-e a rák elleni küzdelem világnapja, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a betegségre és a megelőzésére. A Bonyhádi Kórház Rendelőintézet Egészségfejlesztési irodájának munkatársai összeállítottak egy elemzést, amelyből jól látszik, a rosszindulatú daganatos megbetegedések még mindig a legfőbb halálozási okok közé tartoznak. Ám, ha elég figyelmet kap a megelőzés, még időben gyógyítható.

Kalmár Klaudia

20190730 Nagykanizsa Ingyenes anyajegyszűrés A Kanizsai Dorottya Kórházban. Képen: dr. Buzás Judit bőrgyógyász főorvos fotó Benedek Bálint BB Zalai Hírlap

Forrás: MW

Fotó: Benedek Bálint

Az Egészségfejlesztési iroda munkatársai, Szili Lívia és Daniné Turcsányi Éva a rák elleni küzdelem világnapja alkalmából hívja fel a figyelmet a daganatos megbetegedések okára és megelőzésére. Tolna megye lakosságának daganatos megbetegedési és halálozási profilját a Népegészségügyi Elemzési Központ Információs Rendszere mutatja be. Tolna megye korai halálozási profilja az elmúlt évekre vonatkozóan a huszonöt és hatvannégy évesek között nem mutat jelentős eltérést az országos szinthez képest. A rosszindulatú daganatok és a keringési rendszer betegségei versengenek az első helyért. A korosztályban nemenként vizsgálva megállapítható, hogy a nők esetében nincs jelentős eltérés az országos átlaghoz képest. A férfiak körében azonban a rosszindulatú daganatok okozta halálozás tizenegy százalékkal magasabb az országos halálozáshoz képest. Az adatokból látható, hogy a férfiaknál ugyanebben a korcsoportban a daganatos megbetegedések száma viszont alacsonyabb az országos átlaghoz képest. Ebből az következik, hogy a férfiak rosszindulatú daganatos megbetegedéseit az említett korosztályban késve diagnosztizálják.

A legfőbb feladat ezzel kapcsolatosan felhívni a figyelmet arra, hogy az időben diagnosztizált megbetegedések nagyobb eséllyel gyógyíthatóak, ennek érdekében az orvos felkeresése elengedhetetlen. Az alábbiakban olyan szabályokat teszünk közzé, amelyek a megelőzés szempontjából a legfontosabbak.

Lényeges a rendszeres részvétel a szűrővizsgálatokon, mint a mammográfiás-, a méh­nyakrák-, a vastagbél- és az anyajegyszűrés. Érdeklődjünk a háziorvosnál a HPV oltás lehetőségéről. Figyeljük testünk jelzéseit, időben forduljunk orvoshoz, amennyiben indokolatlan fogyást, nyelési nehézséget, nem múló köhögést, rekedtséget, érezhető csomót és duzzanatot észlelünk, különösen a mellben és a herékben. Továbbá, ha nem gyógyuló sérülést, fekélyt a bőrön, véres, szokatlan állagú, szagú székletet, vizeletet, megmagyarázhatatlan vérzést, váladékfolyást veszünk észre.

Életmódunkkal is csökkenthetjük a rosszindulatú daganatok kialakulásának kockázatát. Kerüljük a dohányzást, a dohányfüstöt. A leszokásban segítségére lehet a lakóhelye szerinti Egészségfejlesztési iroda, ahol beutaló nélkül veheti igénybe a leszokás támogatást. Tolna megyében Bonyhádon, Dombóváron és Szekszárdon található Egészségfejlesztési iroda.

Fűtsünk okosan, hiszen az elmúlt években elkészített országos légszennyezés adataiból kiderül, hogy napjainkban a kisméretű szállópor-kibocsátásához a legnagyobb mértékben a lakossági fűtés járul hozzá több mint nyolcvan százalékkal. Emellett lényegesen kisebb a hozzájárulása a korábban fő problémaforrásnak gondolt iparnak és közlekedésnek. Több európai uniós ország, az USA és az Egészségügyi Világszervezet tanulmányai szerint egyértelmű az összefüggés a légkör részecskével való szennyezettsége és az egészségügyi hatások között. A kisméretű szálló por, finom részecske belélegzése felnőtteknél és gyerekeknél egyaránt kivált akut és krónikus egészségkárosodást. A halálesetek hátterében a finompor-részecskék által kiváltott szív- és érrendszeri, légzőszervi betegségek és a tüdőrák áll. Ezeken kívül mintegy tíz hónappal csökkenti a várható élettartamot. Magas légszennyezettség esetén romlik a légzésfunkció, gyakoribbá válik az asztmagyógyszerek használata.

A szakemberek azt javasolják, hogy táplálkozzunk egészségesen, részesítsük előnyben a helyben előállított, friss alapanyagokat. Fogyasszunk naponta többször friss zöldséget és gyümölcsöt. Együnk gyakran rostban gazdag termékeket, fogyasszunk teljes kiőrlésű pékárut. Kerüljük a vörös húsok gyakori fogyasztását, a gyorspácolt, nitrites, füstölt termékeket, cukrozott üdítőket. Kerüljük a túlzott kalóriabevitelt, nassolást. Figyeljünk oda az elegendő mennyiségű és minőségű folyadékfogyasztásra. Emellett pihenjünk eleget. A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás hozzájárul egészségünk megőrzéséhez. Ezért figyeljünk oda bioritmusunkra, biztosítsuk számára a regenerálódást. A jó minőségű alvás érdekében elalvás előtt szellőztessünk rendszeresen, kapcsoljuk ki a háttérzajokat, sötétítsünk be, ne vigyük be a hálószobába az okos eszközöket.

A mozgás hozzájárul a megelőzéshez

A rendszeres testmozgás védő hatást fejt ki az emlő-, a vastagbél- és a méhtest daganatokkal szemben. Hozzájárul az ideális testtömeg megtartásához, ami szintén védő tényező a daganatos megbetegedések kockázatának csökkentésében. Sétáljunk, mozogjuk lehetőleg a friss levegőn naponta legalább fél órát vagy többet. Napirendünkbe iktassunk minél több mozgást, akár lemondások árán, használjuk a lépcsőt mozgólépcső vagy lift helyett, szálljunk le egy megállóval előbb és sétáljunk egyet, munkába, iskolába járáshoz használjuk a kerékpárt vagy sétáljunk. Amint a járványhelyzet engedi, járjunk edzőterembe vagy tornázzunk otthon.

Az ülőmunka nem előnyös

Ülőmunka esetén rendszeresen álljunk fel a székünkből, mozogjunk, fókuszáljunk a távolba, levegőzzünk. Irodánkat úgy rendezzük be, hogy minél távolabb helyezzük el az irodai eszközöket, például a szemetest, fénymásolót, telefont, hogy gyakran kelljen felállni, mozogni, sétálni munkavégzés közben.

Borítókép: Érdemes évente egyszer felkeresni a bőrgyógyászt, és megnézetni az anyajegyeinket

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában