A művelődési házak készek a rajtolásra

A művelődési házak működését egyelőre a pandémia uralja, de lazító intézkedések esetén készen állnak a kulturális élet újraindítására.

Munkatársainktól

Fotó: Máté Réka

Ma még oltóközpont Szekszárdon a Babits Mihály Kulturális Központ, de már tervezik a kulturális élet indítását. Berlinger Attila igazgató arról számolt be, a Garay, a Béla király téren, s a Vármegyeháza udvarán koncerteket terveznek. Ha a nyáron még lesz létszámkorlátozás, azt a Vármegyeháza udvarán lehet majd betartani. Az első nagy rendezvény a Szüreti Napok lehet majd. Valószínű, nem lesz akkora, mint a 2019 előtt megszokott, több tízezer embert fogadó rendezvény, de Berlinger Attila reméli, kitelepülő borászokkal, éttermekkel, kulturális programokkal azért igazi szüreti hangulatot tudnak varázsolni. A házban először az ott működő, próbáló művészeti, civil egyesületek kezdhetik meg a munkát, de nyilvános rendezvényekre csak a járvány miatti korlátozásoknak megfelelően kerülhet majd sor. A színház, mozi is eleinte korlátozott létszámmal indulhat, esetleg a belépéshez vakcinaigazolvány is kell majd.

A Babits-kulturális központ Szekszárdon jelenleg oltópontként működik Fotó: Mártonfai Dénes

A Paksi Közművelődési Nonprofit Kft. a térség legnagyobb kulturális szervezete a Csengey Dénes Kulturális Központtal, a Dunakömlődi Faluházzal, a Cseresznyéskert Erdei Iskolával és a Siófok-Sóstói Nyári Táborral. Márkus Zalán ügyvezető igazgató elmondta, az első nagyobb szabású szervezésük az augusztus 20-ai ünnep lehet. A programját a tavaly elmaradtakból fordítják át az idei évre, ez egy háromnapos esemény színházi előadásokkal, koncertekkel. Online már több rendezvényt megtartottak, helytörténeti és aktuális online játékokkal készülnek. Online rendezvényekről szóló tervük előre nincs, inkább megpróbálják optimalizálni, hogy a várható nézettség meghozza az eredményt. Legtöbbször a paksi tv-vel szervezik ezeket az eseményeket. Egyelőre mindegyik intézményük zárva tart, de felkészültek arra, ha lehetőség lesz rá, akkor a tervezett táborokat megtartják. Egységeiknek felújítása folyamatosan zajlik, jelenleg a könyvtár teljes állományának az átpakolása is. A Cseresznyéskert Erdei Iskola egy újabb tanösvénnyel is bővülni fog.

Szabóné Rambala Gabriella, a Dombóvári Művelődési Ház igazgatója elmondta: folytatják a hagyományokat. Kulturális intézményük épületének hatalmas ablakaiban kirakatkiállításokat rendeznek, amelyeket bárki láthat, aki arra sétál. A közelgő húsvéti kiállítási anyag Varga Gábor dombóvári szobrász, keramikus művész grafikáiból és két dombóvári fotós, Tilinger Sándor és Őri Gábor, többek közt a helyi, régebbi húsvétok eseményeit megörökítő fotóiból, valamint művészi, helyi alkotók által készített tojásfák kiállításából áll majd össze. Nyárra, őszre is terveznek. – Az idén augusztusban ünnepeljük Dombóvár várossá nyilvánításának ötvenegyedik évfordulóját, szeretnénk megtartani az augusztus huszadikai ünnepséget is, aztán az őszi szüreti fesztivált, a novemberi városi borünnepet, majd az adventi programokat – tette hozzá. Közösségi oldalukra folyamatosan töltenek fel különböző videókat, képösszefoglalókat, kézműves foglakozásokat, kvízjátékokat. Várják vissza mintegy negyvenkét csoportjukat, köztük néptáncosokat, aerobikosokat, hiphoptáncosokat. Készülnek színházi évadukra a gyermekek és felnőttek számára. Az intézményükben folyamatos karbantartási munkálatokat végeznek, hogy minél szebb legyen az épület, mire nyílhat a kapu.

Czink Judit, a Tamási Művelődési Központ igazgatója elmondta, természetesen megtervezték az egész évet programról programra, de nem tudja, ennek van-e bármilyen jelentősége addig, míg ilyen bizonytalan a helyzet. Rendezvénynaptárukban azért minden jelentősebb, nagyobb látogatószámot vonzó rendezvényük szerepel.

Véradás helyszíne volt a bonyhádi

Zárva tart a Bonyhádi Vörösmarty Mihály Művelődési Központ, de az intézmény munkatársai a helyszínen vannak, és háttértevékenységet végeznek. Juhász Józsa igazgató elmondta, kihasználják a létesítmény adottságait. Azaz, úgy rendeznek tárlatokat, hogy az alkotásokat az üvegtábla alkotta oldalsó falhoz helyezik, kifelé fordítva. Március 15-e alkalmából az online térben zajlott számos érdeklődőt megmozgató kvízjáték. Az intézmény kiírta a hagyományos Tarka Fotópályázatot is, bízva abban, hogy nyár végén megvalósulhat a fesztivál is. Korábbi időszakra a dolgok jelenlegi állása szerint nem lenne célszerű tervezni. A művelődési központ egyébként tegnap és tegnapelőtt véradásnak biztosított helyszínt, a munkatársak pedig ettől a héttől kezdve igény és lehetőség szerint a kórházi oltópontnál segédkeznek, adminisztratív feladatok ellátásával.

Borítókép: Bonyhádon állít ki Makovics Kornél kollégánk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában