Csaló üzenetek

2021.04.05. 18:30

Trójai vírussal fertőznek az adathalász bűnözők

Tolnai Népújság

Forrás: Shutterstock

A napokban többen is kaptak látszólag csomagküldő szolgáltatóktól érkező, káros hivatkozást tartalmazó SMS-eket. A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NBSZ NKI) szerint a vírussal a telefon minden szolgáltatásához hozzá tudnak férni a rosszakarók, így különösen veszélyes.

A csaló üzenetet küldők a legtöbb esetben az sms törzsében elhelyezett hivatkozás megnyitására igyekeznek rávenni a címzettet, például egy küldemény nyomon követésére utalva. Azonban, ha a felhasználó letölti a feltételezett alkalmazást az eszközre, egy adatlopó képességekkel felruházott trójai vírus kerül telepítésre, mellyel a hackerek minden szolgáltatáshoz hozzá tudnak férni. Mint például sms-, mms-írás és -küldés, internet, Bluetooth, NFC, telefonkönyv. Sőt, mint kiderült,

a vírus főként pénzügyi szolgáltatások, banki adatok megszerzésére specializálódott, a funkciók alapján pedig képes egyszer használatos jelszó adatok ellopására is.

A digitális kártevőkkel a rossz szándékú elkövetők legtöbbször pénzt akarnak: az egyik ilyen, amikor lényegében megzsarolják a gyanútlan felhasználókat, hogy az általuk irányított eszközt csak akkor oldják fel, és teszik ismét hozzáférhetővé, ha annak gazdája fizet.

Ám ma már ellopják a közösségi profilokat is, hiszen némelyik több ezres, nem egy esetben tíz- vagy százezres követőkkel rendelkező felhasználói adatbázis rengeteg munkával építhető fel, sokszor olyan tartalommal, ami már máshol el sem érhető. Nyilvánvaló, hogy mindez annak tulajdonosának igen értékes, így ezekre is lecsapnak a kiberbűnözők. A fokozott óvatosság tehát mindenképpen ajánlatos!

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában