Matókné Kapási Julianna

2021.04.13. 07:00

Tizenkét éven át vezette a megyeszékhely művelődési házát

Az igazgatók közül a leghosszabb ideig, tizenkét évig állt a Babits Mihály Kulturális Központ – illetve jogelődje – élén. Matókné Kapási Julianna 2002 és 2014 között látta el a vezetői teendőket.

Szeri Árpád

Fotó: Facebook

Az intézmény fennállásának ötvenedik évfordulója alkalmából a Tolnatáj Televízió szólaltatta meg a Pro Urbe díjas személyiséget, aki a Bartina Néptánc Egyesület művészeti vezetőjeként is öregbítette nemcsak a megyeszékhely, de az egész ország jó hírét. Az alábbiakban a Kutny Gábor szerkesztésében készült, a legnagyobb videómegosztón már megtekinthető dokumentumfilmből merítünk és idézünk, a készítő engedélyével.

Matókné Kapási Julianna – illetve, ahogyan mindenki ismeri, Jula – már ifjúkorában a Babits Mihály Művelődési Központ szorgos látogatói közé tartozott, mint tehetséges néptáncos növendék. Múltak az évek, és 1979-ben Szabadi Mihály főállást ajánlott számára. Tette ezt azért, mert Jula már 1976 óta kivette részét úgy az utánpótlás-nevelésből, mint a közösségi élet szervezéséből.

A művelődési házban a tánccal és a folklórral foglalkozott. Munkája mellett főiskolára, egyetemre járt, és segítette a Bartina valamennyi korcsoportját. Később kidolgozott egy olyan munkatervet, mely a ház profiljába illeszkedve a legkisebbeket is bevonta a néptánc­oktatásba. A kezdeményezés átütő sikert aratott, a művészeti iskolák néptáncoktatásában is alapul szolgált.

1986-tól már egymaga irányította a Bartinát, mely csapat – közösség – 1991 óta egyesületként működik és sikert sikerre halmoz. 2002-ben pedig az intézmény igazgatói tisztére kapott felkérést. Mozgalmas tizenkét év várt rá. A ház teljes átalakítása, Agora-program, a Szekszárdi Szüreti Napok újragondolása, és még lehetne sorolni hosszasan az újdonságokat. Amik új színt hoztak nemcsak az országos hírnevet szerző létesítmény, de a tágabb környezet kulturális-művészeti életébe is. A rengeteg munka azonban megterhelte egészségét, emiatt 2014-ben átadta a stafétabotot utódjának. Máig jó szívvel emlékezik a hatékony művelődési formákat megteremtő elődeire, valamint kiváló munkatársaira, akiket hozzá hasonlóan mindig a szakmaiság vezérelt.

Az életút néhány fontos állomása

Matókné Kapási Julianna Szekszárdon született 1954. december 24-én. Szülei akkor még Decsen laktak, később beköltöztek a megyeszékhelyre. A Szekszárdi Garay János Gimnáziumban érettségizett, ezután tanulmányait a felsőfokú Óvónőképző Intézetben folytatta. 1976 őszétől 1979 januárjáig óvónőként dolgozott. Ekkor hívta Szabadi Mihály a Babits Mihály Művelődési Házba, tekintettel arra, hogy 1969 óta táncolt a szekszárdi néptáncegyüttesben. Később egyetemi diplomát szerzett népművelés-történelem, majd felnőttképzés és művelődésmenedzser szakon. Közben több néptáncos szakképesítéssel is gyarapította okleveleinek számát. A Bartina Néptánc Egyesület művészeti vezetőjeként a világ számos helyszínén ért el kiemelkedő eredményt csapatával.

Borítóképen: Matókné Kapási Julianna a Bartina Néptánc Egyesület művészeti vezetőjeként a megye és hazánk jó hírét öregbítette

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában