Egyedül az oltás nyújthat megbízható védelmet

Hamarosan indul a 16–18 évesek oltása. Az MTI közleménye szerint az ebből a korcsoportból a múlt péntek éjfélig regisztráltak száma meghaladja a 84 ezret. Köztük van az alább megszólaltatott, két Tolna megyei fiatal is.

Sz. Á.

Bakonyszombathely, 2021. április 29. Buják Szilvia háziorvos beolt egy pácienst a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcina elsõ adagjával Bakonyszombathelyen 2021. április 29-én. MTI/Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Orbán Rebeka a járvány kezdeti szakaszában nem igazán bánta, hogy nem az iskolában kell töltenie az idejét. Azt gondolta, hogy amilyen váratlanul jött, olyan gyorsan el is múlik a pandémia.

– Nem így történt. Ellenkezőleg, egyre többen betegedtek meg, és nőtt a halálozások száma is – folytatta a paksi fiatal, aki a gyönki Tolnai Lajos Gimnázium 11. osztályos diákja. – Ez megrendített és elgondolkodtatott. Miután szüleim és idősebb testvéreim mindannyian beoltatták magukat, én is eldöntöttem, hogy regisztráltatom magam.

Orbán Rebeka – beküldött fotó

– Új mutánsok jelentek meg, a vírus a fiatalabbakra is veszélyes lehet. Ha azt szeretném, hogy nemcsak jómagam legyek biztonságban, de családom tagjai, rokonaim, barátaim is, akkor egyedül az oltás nyújthat védelmet mindannyiunknak. Egyébként éppen most érkezett az értesítés, csütörtökön kapom meg az oltást. Azt is tudom, hogy nem mindegyik vakcinának egyforma a megítélése. Viszont kizártnak tartom, hogy ne olyan oltóanyagot kapjunk, amelyiknek ne lenne kellő hatása, azaz ne biztosítaná a szükséges védettséget.

Ugyancsak csütörtökön megy oltásra a kakasdi Zsók Dániel. A fiatal számára – többi iskolatársához hasonlóan – az online oktatás bevezetése éreztette erőteljesen, hogy a járvány egyre jobban maga alá gyűr mindent. Az első egy-két hétben az új formának még meg is volt a maga érdekessége, nem is beszélve a kisebb-nagyobb szünetekről.

– Nagyon hamar rájöttem, hogy amit nyerünk a réven, azt elveszítjük a vámon – fogalmazott a Szekszárdi Garay János Gimnázium 9. osztályos diákja. – A pandémia ugyanis megfosztott bennünket attól a közvetlenségtől, ami sokkal könnyebbé teszi a tanulást. Ez is ösztönzött arra, hogy regisztráltassam magam.

Zsók Dániel – beküldött fotó

– Hozzáértőktől származó ismereteim alapján biztos vagyok abban, hogy az oltással védettek leszünk. Ha netalán nem is lenne valamelyik vakcina száz százalékos hatóerejű, akkor is megóv bennünket a súlyosabb bajtól. Egyébként, ha valamelyik vakcina nem felelne meg az előírásoknak, akkor azt nem is adnák be az embereknek. Azt még nem hallottam, hogy valaki belehalt volna az oltásba, de azt sajnos igen, hogy a koronavírus emberi életeket követelt.

Borítóképünkön: csütörtökön indul a fiatalok oltása (illusztráció).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában