Rotrary charter

2021.06.27. 07:00

A nemzetközi kapcsolatokat is fejlesztené az új elnök

Idei évváltó ünnepét, a chartert tartotta szombaton délelőtt a szekszárdi Rotary Club a vármegyeháza kertjében.

Szepesi László

A huszonharmadik évét záró ünnepen részt vett Himel László pécsi rotaryánus, aki ebben az évben a Rotary magyarországi kormányzója, és Nemes Hajnalka a Rotaract Hungary szekszárdi kormányzója. Őket, és több Rotary klubból érkezett vendéget dr. Sólyom Bódog köszöntötte, aki korábban volt a magyarországi Rotary mozgalom első embere.

A rövid ünnepen az eltelt évben végzett munkájukról számolt be a soros elnöki tisztséget továbbadó, Béres Vilmos. Egy évvel ezelőtt a tagok számának növelését tűzte célul. Ezt korábban hagyományos rendezvényeik segítették, a jótékonysági bál, a családi nap, de szeptemberben már keményen jelentkezett a járvány, és programot kellett váltani.

A személyes találkozások helyett be kellett vezetni az on-line kapcsolatot. Később derült ki, ez a vártnál több lehetőséget ad. Segített abban, hogy több alkalommal, összesen mintegy hatvan elektromosan mozgatható ágyat, sok széket, asztalt, kórházi bútort tudtak belgiumi rotarys kapcsolataikon keresztül adni a közben járványkórházzá vált szekszárdi megyei kórháznak.

Ugyancsak az internet tette lehetővé, hogy a pandémia okozta bezártságban felelevenítsék korábbi kapcsolataikat, sőt bővítsék is azokat. Így a zoom programmal hetente találkozhattak, beszélhettek és látták is egymást a lugosi, zentai társklubok tagjaival, majd bővült a kör, nemzetközi klubgyűléseket tartottak a csíkszeredai, székelyudvarhelyi rotaryánusokkal.

Természetesen lehetőségeiknek megfelelően segítettek, a tehetséggondozó programban a korábbi kettő helyett öt diákot jutalmaztak, és sok segítséget nyújtottak a hátrányos helyzetben élőknek. Összegezve, bár nem az a program valósult meg, amelyet terveztek, egy nagyon eredményes évet zártak.

A beszámolót követően Béres Vilmos átadta az elnöki tisztséget Németh Gyulának, aki elmondta, a gyermekek, a hospice támogatása mellett fontosnak tartja nemzetközi kapcsolataik ápolását, fejlesztését és a taglétszám növelését. Az ünnep zárásaként elismeréseket, kitüntetéseket adtak át.

A Rotaryt, amelynek célja az önzetlen segítőkészség, 1905-ben alapította Chicagóban három barátjával egy fiatal ügyvéd. Ehhez a rendszerváltás után, 1998-ban csatlakoztak a szekszárdiak. Ebben a szellemben tevékenykednek a szekszárdi Rotary Club tagjai is, akik közül az ünnepen többen kaptak munkájukért elismerést.

Dr. Varga Éva főorvosnő (fenti képünkön), és Bárczy Örs, aki nyolc éven át volt a Rotary Club titkára Szent-Györgyi Albert-díjat, Bajszné Kiss Magdolna a tehetséggondozásért, a leköszönő elnök pedig az eltelt nehéz évben végzett kiváló munkáért Paul Harris-díjat kapott.

Dr. Sólyom Bódog 2009-ben, amikor ő volt a szekszárdi Rotary Klub elnöke, alapított egy díjat, az elnöki plakettet, amelyet ő ad a leköszönő elnököknek, emlékeztetőként arra az évre, amikor a klub élén álltak. Most ezt is megkapta Béres Vilmos, akit az országos district kormányzója, a pécsi Himel László megajándékozott egy pécsi cirfandlival, valamint a kormányzói zászlóval.

Borítóképünk: Béres Vilmos (balról) Németh Gyulának adta át az elnöki tisztséget

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában