Kölesd

2021.06.01. 17:30

Igyekeznek minden forrást kihasználni a településen

Pályázatok mentén épül, szépül a Tolnai-Hegyhát keleti oldalán fekvő település.

Sz. B.

Fotó: A szerző felvétele

Kölesden igyekeznek minden lehetséges forrást kihasználva élhetőbb, korszerű környezetet biztosítani a helyieknek. A fejlesztések arzenálját a megyei értéktárban szereplő Kismegyeháza felújítása ékesíti.

A tavaly október 15-én, ünnepélyes keretek között átadott külső tatarozási munkálatokat követően az önkormányzat ismételten pályázott a kulturális és a közösségi életnek teret adó épület felújítására. Ennek nyomán, a Magyar Falu Programban harmincmillió forintot nyertek, melyből a művelődési ház belső felújítását végezték el.

Kicserélték az összes belső nyílászárót, valamint az intézmény korszerűtlen villamos rendszerét. Sort kerítettek az 1970-es években épített vizesblokk teljes re­noválására, amire a település vezetője, Greifenstein József elmondása szerint halaszthatatlan igény volt.

– A művelődési házként funkcionáló Kismegyeháza ad teret a faluban zajló szinte minden rendezvényünknek. Az idő múlásával sajnos elöregedett, korszerűtlen állapotba került, ezért szükségesnek éreztük a rendbetételét – emelte ki a polgármester.

Eredményesen pályázott a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány kiírásain is az önkormányzat. Éppen a beszélgetésünkkor érkezett meg a támogatói okirat két nyertes pályázatról, melyben a helyi ravatalozót és a játszóteret fogják felújítani.

A gyermekeknek új játszóeszközöket telepítenek és a régi, elöregedett darabokat is felújítják, ötmillió forintból. Greifenstein József elmondása szerint számtalan helyi gyermek tölti ott a szabadidejét, ezért fontos ez a fejlesztés. Az új játékokkal nekik kedveznek, hogy még nagyobb örömmel érkezzenek a település központját ékesítő területre.

A ravatalozó felújításánál nyolcmillió forintból az épület nyílászáróinak cseréjét, egy féltető megépítését, valamint egy kegyeleti hűtő beszerzését tűzte ki célul az önkormányzat.

– Ez utóbbi hiányában Szekszárdra kellett szállítanunk az elhunytakat, ami rendszeresen többletköltséget jelentett. A pályázatnak köszönhetően most ez is megoldódik – szögezte le a polgármester.

Borítóképünk: Greifenstein József a művelődési ház előtt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában