kiskertész

2021.07.07. 15:30

Jól mutat a citromfa az udvarban, a kertben

Mauthner Ilona

20200121 Csepreg Citromfájáról szüretel Varga Zoltán csepregi nyugdíjas Fotó: Szendi Péter SZP Vas Népe

Fotó: MW

Egyre több udvarban, a borospincék bejáratánál látható a megyében, hogy a tulajdonos szívesen gondozza a citromfáját. Ha szerencsénk van, még teremni is fog.

Olvasóink közül többen kérdezték, hogyan kell gondozni.

Habár a citromfa gondozása valóban bonyolult, és jó néhány alapszabályt be kell tartanunk, ha egészséges növényt szeretnénk, mégis megéri vásárolnunk, hiszen nyáron a szabadban, télen pedig a lakásban is nevelhető, mondta Horváth Gergely kertészmérnök.

A meleg hónapokban nincs nehéz dolgunk, hiszen a fácska ilyenkor szereti az ország klímáját, a hideg beálltakor azonban komoly figyelmet kell arra fordítanunk, hogy megteremtsük a megfelelő körülményeket a lakásban. A melegebb hónapokban egyszerű a dolgunk, hiszen a fát ilyenkor tarthatjuk a kertben, vagy a teraszon egy nagy dézsában. A nyári hónapokban nincs is sok dolgunk vele, csak figyelni kell a gyakori öntözésére.

A szabadban nevelt citromfát azonban ősszel mindig vigyük be a lakásba. Ilyenkor fontos, hogy világos, természetes fényben gazdag helyiségbe kerüljön, ahol viszonylag magas a páratartalom és a hőmérséklet körülbelül 10–12 fok van. Ha télen túl meleg van, vagy száraz a levegő és nincs elég fény, akkor a citromfa lehullajtja az összes levelét. A hideg beállta előtt már csak mérsékelten öntözzük a növényt, így a csökkenő hőmérséklet hatására lassan nyugalomba vonul majd. Új hajtások ilyenkor már nem képződnek, a nyáriak pedig lassan beérnek. A teleltetés során elég havonta egy kevés vízzel öntözni a növényt, ha ugyanis túl sok folyadékot kap, akkor könnyen megtámadhatja a gyökérgolyva. Február végén, március elején a hideg körülmények között teleltetett növény növekedni kezd, ezért ilyenkor kezdjük el fokozatosan fényhez és meleghez szoktatni. Ezekben a hónapokban már érdemes kéthetente tápoldatozni és öntözni a citromfát, és az első hajtásokat is visszametszhetjük, hogy nyárra sűrű, egészséges lombozatot kapjunk.

A citromot dugványozással jól szaporíthatjuk, amire a legkorábban a tavaszi időszakban kerítsünk sort: a nyugalomban lévő hajtásokról származó 2-3 leveles részeket gyökereztessük meg nedves földben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában