Interjú

2021.09.10. 11:30

Az őscápa 35 millió éves foga is a gyűjtemény része

Mit keres egy debreceni ásványgyűjtő Mucsiban? Fürtös György az Együtt Mucsiért Alapítvány meghívásának eleget téve érkezett a faluba, egy nyárbúcsúztató rendezvényre. Nagyszülei voltak idevalók.

Wessely Gábor

Fotó: A szerző felvétele

– Az ásványgyűjtés a munkájához kapcsolódik, vagy csak a hobbija?

– Nem vagyok geológus, orvosi műszerészként mentem nyugdíjba – mondta Fürtös György. – A gyűjteményt édesapámtól örököltem, aki nagyon ismert ember volt ezekben a körökben. A Természettudományi Múzeumban is látható néhány általa gyűjtött ásvány. Jó barátságot ápolt a hazai geológia népszerű tudósával, Tasnádi Kubacska Andrással, akitől egyszer kapott egy szép, Németországból származó achátot. Ezt ide, a nagyszüleim falujába is elhoztam bemutatni.

– Gondolom, az örökölt gyűjteményt már jócskán bővítette…

– Persze. Jártam az országot, jártam a világot, gyűjtöttem, csereberéltem, vásároltam is. Több mint 11 ezer ásványom van már. Még Mexikóban is megfordultam. A külföldi útjaim nagy részét az Amerikában élő unokatestvérem finanszírozta.

– Bányákba, barlangokba is jár, vagy csak a felszínen gyűjt?

– Régebben jobban leengedtek a bányákba, ma már a külszíni kőfejtésekhez is csak engedélyek beszerzése árán lehet odajutni. Mindig beírom a kis könyvecskémbe, hogy honnan mit hoztam, rendszerezem, katalogizálom a dolgaimat.

– Lesz kinek továbbadnia a gyűjteményt?

– A fiamat sajnos nem igazán érdekli. Debrecenben élek, s a Covid előtt szó volt arról, hogy megveszi a helyi Déri Múzeum, de aztán lefújták, nincs pénzük. Jó volna pedig megőrizni az utókornak ezt a gyűjteményt. Vannak látványos és ritka darabok is a kollekcióban.

– Ide, erre a rendezvényre miket hozott?

– Csak egy szűk válogatást. Például jáspist, malachitot, achátot, kalcedont, borostyánt, opált.

– De nem úgy állítja ki, ahogy megtalálta, hanem ugye, szépítgeti őket egy kicsit?

– Mindenképpen. Szükség szerint vágok, csiszolok, s az ahhoz használt gyémánttárcsás gépeket is magam terveztem.

– Meghatározható az ásványok kora? Melyik ezek közül a legrégebbi?

– A kormeghatározás ma már nem probléma. Van itt például egy harmincötmillió éves borostyán, és egy nagyjából ugyanolyan idős megalodonfog (őscápafog). Állíthatom, elbűvöli az embert, ha ilyesmit kézbe vehet.

Manapság kirándulva gyűjt

Fürtös György 1948-ban született Komlón. Alapképzettsége villanyszerelő, aztán orvosi műszerész képesítést szerzett, s nyugdíjazásáig az volt a foglalkozása. Emellett lelkes ásványgyűjtő. Az apjától örökölt kollekciót bővítette, rendszerezte.

Minden jelentős hazai lelőhelyen megfordult a Mecsektől Rudabányáig. Külföldre is eljutott egy rokona támogatásának köszönhetően. Sokáig járt gyűjtőkörökbe és ásványbörzékre. Ma már a kora miatt nem diktál nagy tempót. Debrecenben él, s a lakóhelyéhez legközelebbi hegyekbe, Tokaj környékére jár kirándulva gyűjtögetni.

Borítóképünk: Fürtös György azt az achátot mutatja, amelyet annak idején az apja kapott Tasnádi Kubacska Andrástól

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában