Magyarkeszi

2021.09.23. 07:00

Sikeres pályázatok, beruházások, rendezvények

A település legfontosabb beruházásairól Kovács Erzsébet polgármester beszámolt lapunknak.

B. M.

Fotó: Kiss Albert

Mint elmondta, a közelmúltban fejezték be az óvoda épületének felújítását: megtörtént a fűtés korszerűsítése, a falakat újrafestették, kicserélték a lámpákat, az aljzatokat, a bejárati ajtóra és az ablakokra redőnyöket szereltek fel. Az intézménybe negyven óvodás jár. A településen van iskola is, érdekesség, hogy az alsó és a felső tagozat mintegy nyolcvan diákja két külön épületben tanul.

A településnek több sikeres pályázata van a Magyar Falu Programban. Orvosi eszközök beszerzéséhez anyagi támogatást kaptak. Magyarkeszin az egészségügyi ellátás megfelelő, van háziorvosi, fogorvosi rendelés és gyógyszertár, és az új orvosi eszközöknek köszönhetően a rendelők még inkább felszereltek lesznek. A település számára anyagi forrást biztosítottak még járdaépítéshez és az önkormányzati épület felújításához. A művelődési intézményüket pedig a közösségszervezésben, a könyvtáros bértámogatásában segítik.

Magyarkeszi már több rendezvényen van túl, így a hatalmas sikerrel megtartott falunapon. Akkor a környező településekről is nagy számban érkeztek hozzájuk. A szüreti mulatság szintén vonzotta a helyieket. Hamarosan megtartják az idősek napját, a Márton-napot, valamint a falubeliek számítanak a karácsonyi ünnepségre és vásárra is.

Kovács Erzsébet polgármester
Fotó: Kiss Albert

A koronavírus-járvány tekintetében a mintegy ezeregyszáz lakosú Magyarkeszin a lakosság fele élt az oltás lehetőségével. „A pandémia jelenlegi időszakát már szinte észre sem venni. Nagyobb baj volt a szigorúbb járványügyi korlátozások időszakában, amikor munkahelyek is megszűntek” – tette hozzá a település vezetője. A lakosság egy része helyi intézményekben dolgozik, vannak mezőgazdasági vállalkozók, egyéni gazdák, és többen busszal járnak a munkahelyeikre Tabra, Tamásiba, Székesfehérvárra, Veszprémbe.

A településen a hetvenes évektől kezdődően nagy arányú elvándorlás vette kezdetét ipari munkát adó városokba: Székesfehérvárra, Fűzfőre, Siófokra és Tamásiba. Az elvándorlás a fiatalok körében a mai napig is tart, ennek következtében elöregedés észlelhető. Az idegenforgalom még csekély, de az idelátogató családok elviszik a hírét a szép környezetnek.

Borítóképünk: Jól sikerült az idei évi szeptemberi szüreti mulatság

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában