kiállítás

2021.09.08. 19:12

Dodekaéderekkel telt meg a tér az Universitas Galériában

Dodeka-komplex címmel nyílt kiállítás szerdán Szekszárdon a PTE Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karán.

Szepesi László

20210908_Kiállítás_Szekszárd_Dodeka-Komplex címmel nyilt kiállítása Orosz Klára szobrászművésznek Szekszárdon a PTE KPVK Universitas galériában. A kiállítást Prof Dr Szécsi Gábor nyitotta meg_Fotó:Mártonfai Dénes_Tolnai Népújság _MD_TN

Ez a korábban nyitott Universitas Galériának második tárlata. Az első a tehetséges hallgatók alkotásaiból rendezett kiállítás volt, ez pedig a pandémia okozta szünet után egy oktató, Orosz Klára, a Szegedi Tudományegyetem docense, szobrászművész alkotását mutatja be. Ötszögletű keretekből összeállított dodekaéderek, amelyek változatos formákban betöltik a teret.

A kiállítást megnyitó prof. dr. Szécsi Gábor dékán elmondta, az alkotó, mint egyetemi emberként tudással, rutinnal alaposan felvértezett művész, több ponton kapcsolódik ahhoz a műhelymunkához, amely elsősorban a környezetkultúra formálását szolgálja.

A százötven dodekaéderből összeépített kiállítás mindig alkalmazkodik az adott kiállítótérhez, magyarázza a szobrászművész, sőt, szívesen alkalmazkodik a nézőkhöz is. Többször tartott workshop-ot, amikor a résztvevőkkel közösen át meg átépítették a formát, s az átrendezett kompozícióból állt a kiállítás. Ezek az ötszög alapú szabályos testek a dinamizmust, a mozgást, a világ rendjének lényegét jelenítik meg. Ez néha jelent egy közös játékot a látogatókkal, befogadókkal, amely egyszerre egy gondolati játék, s' egy művészeti kaland.

Az Egyetem Galériának ez a második kiállítása, amely a pandémia okozta szünet után nyílhatott meg – mondja Szécsi professzor -, reményt ad arra, hogy újabbak követhetik a napokban kezdődött, s a későbbi félévekben is. Egy alkotóműhely lesz ez a bemutatóhely, ahol a hallgatók megismerkedhetnek mesterekkel. De nem csak a hallgatók bővíthetik művészeti ismereteiket, hanem mindenki. Mert ezt az egyetem nyitotta meg, de a városé.

Borítóképünkön Orosz Klára, és prof. dr. Szécsi Gábor a szerdai megnyitón

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában