Mathias Corvinus Collegium

2021.12.28. 17:30

Sikeres első esztendőt zár a „szekszárdi tudásközpont”

Első évét zárja Szekszárdon egy új, eddigiektől teljesen eltérő oktatási formát adó intézmény, az MCC, teljes nevén Mathias Corvinus Collegium.

Böröcz Máté, az MCC szekszárdi képzési központjának vezetője konferálja fel az egyik vendégelőadót Fotó: Makovics Kornél

Az egyébként negyedszázados múltra visszatekintő, a hagyományos iskolarendszeren túlmutató képzést nyújtó, magánkezdeményezésre létrejött műhely fejlődése tavaly nyáron jelentős mérföldkőhöz érkezett. Az országgyűléstől kapott támogatás lehetővé tette, hogy a korábbi intézményi alapokon, egy Magyarországon eddig egyedülálló, több tudományágban is magas szintű szellemi építkezés induljon el. Létrejött Budapesten kívül az ország tizenhárom városában, így Szekszárdon is egy megyei központ, ahol kezdetét vehette a Fiatal Tehetség elnevezésű program. 

A Hunyadi utcában, a most megújuló vendéglátó szakközépiskola és az épülő tudásközpont szomszédságában lévő épületben ősz óta huszonöt általános-, és harminc középiskolás diák gyarapítja tudását. 

Böröcz Máté, az MCC szekszárdi képzési központjának vezetője az elmúlt időszak történéseit sorolja. A nyári felvételik után, szeptembertől, a szekszárdi és Szekszárd térségi általános iskolák ötödik osztályát kezdő tehetséges kisdiákok közül huszonöten vesznek részt kéthetente képzésen. Ilyenkor egyebek mellett az internet tudatos használatát tanulják, pénzügyi ismereteiket gyarapítják, végeznek többek között természettudományos kísérleteket, amelyre a hagyományos, iskolai oktatás során nem lenne lehetőség. Emellett szerdánként van nekik intenzív angol nyelvóra. 

A középiskolás diákok online alapú kurzusokon vesznek részt, hallgatnak jogot, pszichológiát, modernkori történelmet, közgazdaságtant, szerepel programjukban a problémamegoldó gondolkodás fejlesztése, vitaakadémia, a demokratikus párbeszéd kultúrája, íráskészség fejlesztése is.  

Mondják ezért azt is, hogy az MCC ott kezdődik, ahol a hagyományos iskolai oktatás véget ér, s azok a tehetséges diákok is magas szintű tudásra tehetnek szert, akiknek anyagi helyzete nem teszi lehetővé, hogy külön tanárokat megfizetve bővítsék ismereteiket.

A Mathias Corvinus Collegium emellett, mint tudásközpont működik Szekszárdon is. Szakmai estéket szerveztek, így Holm Putzke, német jogtudós, egyetemi tanár, a CSU (Bajor Keresztényszociális Unió) politikusa mutatta be a német választások utáni helyzetképet. Az MCC egy másik vendégprofesszora, Gladden Pappin, a Dallasi Egyetem Politikatudományi Tanszékének adjunktusa arról beszélt, hogyan formálja a digitális világ a vidéki létet. Nemrég pedig Hal Melinda, az MCC Mindset Pszichológia Iskola Test és Lélek Műhelyének vezetője tartott nagy érdeklődéssel kísért előadást arról, hogy a tehetséges gyermekek sikeres életének kulcsa az érzelmi intelligencia növelése. 

Az idei kezdő évet pedig 2022-ben egy munkás esztendő követi, mondta Böröcz Máté. Folytatják szakmai programjaikat, havonta két szakmai előadásra is várják az érdeklődőket. Nagyon sikeres és népszerű a középiskolás program, ezért úgy döntöttek, hogy egy újabb, évközi felviteli vizsgát tartanak. Ősztől pedig ismét a jövőre ötödik osztályt kezdő általános iskolások alakíthatnak egy újabb csoportot.

Nagy feladat lesz a Hunyadi utcai képzési központ teljes belső részének felújítása is, amelyre szükség van, hiszen az újabb diákoknak, újabb csoportoknak kell a hely. Nem beszélve arról, hogy a mindenki számára látogatható előadások is egyre több érdeklődőt vonzanak, s az eddig kialakított előadóterem már kicsinek bizonyul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában