A jogász válaszol

2022.01.01. 18:00

Ki felel a járdák síkosságmentesítéséért?

TN

Családi házas övezetben az ingatlan tulajdonosának/bérlőjének kötelessége a járda síkosságmentesítése (Fotó: MW)

Fotó: Bencsik Ádám

Habár szilveszterkor országszerte melegrekordok dőltek, még messze a tél vége. Jöhet még olyan időjárás, mint a karácsony utáni ónos eső, majd az azt követő hóesés, ami ismét felvetette a kérdést: ki felelős a járdák takarításáért, síkosságmentesítéséért.

– A családi házak esetében egyértelmű, kire hárul ez a feladat. A jogszabály szerint: az ingatlan tulajdonosa (birtokosa, kezelője) köteles az ingatlana előtt levő gyalogjárórész állandó tisztán tartásáról és a síkos járdarész csúszásgátlásáról gondoskodni – tájékoztatott dr. Ábrahám Attila jogász. Az ónos esőtől, jégtől vagy hótól síkossá vált gyalogjárót a szükséghez képest kell síkosságmentesíteni.

Az ingatlan tulajdonosa/használója köteles a járdaszakasz melletti átereszeknek, árkoknak, csatornanyílásoknak hótól, jégtől és más lefolyást gátló egyéb anyagtól való megtisztításáról gondoskodni, valamint a veszélyes, lelógó jégcsapokra (táblával, felirattal) felhívni a járókelők figyelmét, illetve a jégcsapokat eltávolítani. A fent felsoroltakon kívül a közterületeket, az ott lévő árkokat, folyókákat és csatornákat a szennyvíz akadálytalan lefolyásának biztosítása érdekében a település önkormányzata, illetve az általa megbízott szervezet köteles állandóan karban és tisztán tartani.

Dr. Ábrahám Attila

Amennyiben a tulajdonos (birtokos, kezelő) nem tesz eleget kötelezettségének, ennek elmulasztása miatt valaki elesik, és ebből személyi sérülése vagy kára származik, akkor jogosult lehet kártérítésre. A felelősség az adott szakasz fenntartóját, vagy a járda melletti ház tulajdonosát, gondnokát terheli. Fel kell vele venni a kapcsolatot, és ha van felelősségbiztosítása, akkor a biztosítónál, ha nincs, akkor magánál a tulajdonosnál lehet benyújtani a kártérítési igényt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában