Keresztényüldözés

2022.01.26. 11:04

Mai világunk legsúlyosabb emberjogi válsága

Horváth István országgyűlési képviselő meghívására hétfőn Szekszárdra érkezett Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős miniszterelnökségi államtitkár, s a vármegyeháza zsúfolásig megtelt dísztermében előadást tartott a Keresztények helyzete a Közel-Keleten és Afrikában címmel.

Szepesi László

Azbej Tristan szerint hazánk példa Európa előtt Fotó: Mártonfai Dénes

Elmondta, a keresztényüldözés világunkban a jelenlegi legsúlyosabb emberjogi válság. Ennek ellenére nem hallani róla, mert a nyugati világban megpróbálják eltitkolni ezt. Jelenleg a legutóbbi kutatások szerint több mint 360 millió olyan ember van a világon, akit ártatlanul diszkriminálnak, üldöznek hitük miatt. A mi küldetésünk, hogy segítsük őket, ugyanakkor van egy olyan feladatunk is, hogy megvédjük Magyarországot azoktól az eszméktől, azoktól a szervezetektől, amelyek üldözik Afrikában, Ázsiában, s a világ más tájain a keresztényeket. 

Ezért indította a magyar kormány a Magyarország Segít, a Hungary Helps programot, amellyel odavisszük a humanitárius segítséget, ahol az emberek üldöztetéssel néznek szembe, és őket fegyveres konfliktusok sújtják. Öt év alatt a program több mint félmillió emberen segített a Közel-Keleten, Afrikában és Közép-Ázsiában, így több mint félmillió ember migráció helyett a szülőföldön maradást választotta, s több száz olyan szíriai keresztény család van, amelyik már a menekülttáborokból tért vissza szülőföldjére. 

Az egyébként örmény származású államtitkár – Örményország volt a kereszténység bölcsője – elmondta, Libanonban például több mint hatvan templom rekonstrukcióját is segítették, de nemcsak lakóépületeket, iskolákat, templomokat építettek újjá, hanem ha egy keresztény közösséget terrortámadás ért, humanitárius gyors segítséget juttattak neki, s ezzel életeket mentettek. 

A magyar emberek évente átlag ötmilliárd forintnyi adománya teszi lehetővé, hogy hatékonyan meg tudják előzni a migrációt. Néhány évtizeden belül egymilliárddal többen élnek majd Afrikában, s ha Magyarország példáját nem követi Európa, s a nyugati világ nagy része nem segít ezen közösségeknek a helyi élet megteremtésében, az emberek el fognak indulni Európa irányába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában