Előadás az MCC szekszárdi központjában

2022.01.19. 15:00

Szörfözünk vagy fuldoklunk? Kihívásokat és lehetőségeket is adhat a család

A családról, a társadalom legkisebb közösségéről volt szó a kedden este Szekszárdon, a Babits Kulturális Központban a Mathias Corvinus Collegium Szekszárdi Képzési Központjának összejövetelén.

Szepesi László

Éger Csaba (balról) és Böröcz Máté, az MCC regionális képviselet-vezetője Fotó: Makovics Kornél

Családi kapcsolataink hullámain szörfözünk vagy fuldoklunk? Ez volt a címe Éger Csaba pszichológus, az MCC Mindset Pszichológia Iskola kutatótanára előadásának.

 Az, hogy családban élünk, egyaránt hoz magával kihívásokat és lehetőségeket is, mondta. Lehet, hogy előtérbe kerülnek a kihívások, s nem tudunk azoknak eleget tenni, vagy pedig az erőforrásokból, a családban található kapcsolatainkból táplálkozni tudunk, töltekezni, s mindennapjainkban ezt a feltöltött állapotot kamatoztatni tudjuk. Hogy melyik lehetőség adódik, az általában nem a véletlenen múlik. A családban, gyermekkorban vagy felnőttkorban tapasztaltak adják az alapot, azt, hogy inkább erőforrásként tekintünk saját életünkre, származásunkra, vagy kihívást jelent ez számunkra.

 Ez jelenti az alapértelmezett működésmódot – mondta a pszichológus –, de dönthetünk úgy, hogy ezen változtatunk. Ehhez viszont meg kell ismernünk ezeket az alapokat, hogy eldönthessük, hol, miként kell változtatni. Fel kell mérnünk, mi fakad a családunkból, milyen tulajdonságokat, örökséget hoztunk magunkkal onnan, ahol gyerekek voltunk, felnőttünk, ahol megtanultuk, hogy mi az élet, s abból a családból is, amelyikben vagyunk. Akkor meglátjuk, milyen tulajdonságok, milyen sebek okozzák, hogy – mint az előadás címében szerepel – családi kapcsolataink hullámain nem szörfözünk, hanem inkább fuldoklunk. S ezeket a sebeket kell begyógyítani, tulajdonságokat megváltoztatni, s ennek kapcsán válik jobbá, sikeressé az életünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában