Teendők

2022.02.05. 09:15

Máris bőven akad munka a kertben

Pár hét, és itt a várva várt tavasz, de máris sok a teendőnk a kertben.

M. I.

Illusztráció: Shutterstock

A tavalyi lehullott lombot gyűjtsük össze, és ha van rá lehetőség, akkor komposztáljuk. Mivel sok zöldség alacsony hőmérsékleten is csírázik és még az átmeneti fagyok sem károsítják, ezért a hónap második felében már vethetjük többek között a petrezselymet, a spenótot, a sárgarépát, a hónapos retket, a mákot, a vöröshagymát, a fejes salátát és a borsót. Illetve a lakásban is el lehet kezdeni a palántának szánt magok elvetését, ezek hat hét alatt nőnek kiültethető méretűre, ilyen lehet a karalábé, a kelkáposzta, a saláta. 

A kiszáradt bokrokat, elhalt fákat ilyenkor jó kiszedni. A visszaszáradt évelőket, díszfüveket is érdemes elkezdeni visszavágni. 

A legjellemzőbb kerti tevékenység azonban ilyenkor a gyümölcsfák tavaszi metszése és a lemosó permetezésük. A gyümölcsfák folyamatos gondozást és törődést igényelnek. A meggy­fának ilyenkor a felkopaszodott ág tövében lévő egyéves ágát hagyjuk meg.

A cseresznyénél hasonlóan járjunk el, és a koronarendszerbe befelé növő ágakat is vágjuk le. Az őszi- és kajszibarackfáknál az egyéves vesszőket kell visszametszeni, mégpedig úgy, hogy a termővessző közelében maradjon egy ugarcsap, hogy a jövő évi termést biztosítsuk. Ezeket kicsit később jó metszeni, amikor már a virágrügyek bontakozni kezdenek, a biztos termés érdekében. 

A száraz ágakat és gyümölcsmúmiákat minden esetben vágjuk le. A metszés után a sebeket le kell kezelni fagéllel, ezután alaposan permetezzük le a fákat. Nagyon fontos ilyenkor még a trágyázás. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában