Kiállításmegnyitó

2022.03.29. 18:10

A megye kiemelt értékeit mutatja be a tárlat

A megye kiemelt értékeit összegyűjtő tárlat nyílt a Babits Mihály Kulturális Központ előterében. A kiállításon Fehérvári Tamás, a megyei közgyűlés elnöke mondott köszöntőt. A megyei önkormányzat az első perctől kezdve támogatta az értékek ügyét.

M. I.

Dr. Say István, a megyei értéktár bizottság elnöke nyitotta meg a kiállítást (Fotó: Mártonfai Dénes)

Tíz éve jelent meg a hungarikum törvény, és Tolna megye elsőként csatlakozott ahhoz, hogy az értékeit összegyűjtse, feltárja. Ezt követően megalakult az értéktár bizottság, melynek titkára Ótos Réka lett, aki elmondta, az elmúlt években több kiadványt, rendezvényt, konferenciát tartottak ebben a témában. Ennek a munkának is az eredménye ez a kiállítás.

Az Agrárminisztérium hirdette meg a hungarikum pályázatot, melyen a megyei önkormányzat négymillió forintot nyert. Ebből az összegből készült el ez a mobilkiállítás, melynek megvalósításában sokat segített a pécsi székhelyű Kőrös-Parti Kft, valamint Vicze László, a megyei múzeum grafikusa.

Hat kiállítási elemet terveztek, mindegyik egy-egy témát - irodalom, népművelés, bor és gasztronomia, ipartörténeti emlékek, épített öröklés és természeti értékek - mutat be. De nem csak nézelődni lehet a kiállításon, hanem aktívan bekapcsolódni is az adott témába. Például az irodalmi elemnél a kiválasztott költőnek a verseit meg lehet hallgatni a technika segítségével. Így interaktív módon mutatják be az adott témát.

A kiállítást dr. Say István, a Tolna megyei Értéktár Bizottság elnöke nyitotta meg. A Babits Mihály Kulturális Központban április 17-ig lehet megtekinteni a tárlatot, amelyet júliusban Váralján nézhetnek majd meg az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában