Olvasóink kérdezték

2022.03.02. 10:52

Adózásnál így kell kezelni az őstermelői támogatásokat

Gazdálkodó olvasóink közül többen is kérdezték, hogyan kell kezelni adózásnál az őstermelői támogatásokat, mit nem kell számítani a jövedelemnél és a bevételi értékhatárnál.

M. I.

Az Adózóna írta meg, hogy jelentős változás volt, hogy 2021-től a személyi-jövedelemadó törvény (szja-törvény) alapján nem kell bevételként figyelembe venni a mezőgazdasági őstermelő tevékenységével összefüggésben kapott támogatás összegét. Lényeges, hogy az őstermelők ezen támogatásait sem a bevételi értékhatár, sem a jövedelem számításakor nem kell figyelembe venni. 

Egyéni vállalkozók esetében viszont a szabály nem változott.  Nem minősül bevételnek például a terület- vagy állat­állomány alapján járó támogatás, a mezőgazdasági tevékenység költségeinek fedezetére vagy fejlesztési célra kapott támogatás, illetve a kár­enyhítő juttatás sem. 

Fontos azonban figyelemmel lenni az szja-törvény 4. paragrafusának (5) bekezdésére. Eszerint a paragrafus szerint ha a jogszabály vagy nemzetközi szerződés rendelkezése alapján folyósított vissza nem térítendő támogatást a jövedelem kiszámításánál nem kell bevételként figyelembe venni, akkor a támogatás felhasználásával a jogszabály, illetve a nemzetközi szerződés rendelkezéseivel összhangban teljesített kiadás alapján nem számolható el költség (értékcsökkenési leírás sem). 

Ha a támogatás csak részben nyújt fedezetet a kiadásra, e rendelkezést csak a kiadásnak a támogatásból fedezett részére vonatkozóan kell alkalmazni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában