Ütemterv szerint

2022.03.17. 07:00

Látványosan halad a Kalocsa- Paks Duna-híd építése

A tervezett ütemezésnek megfelelően folyik a Kalocsa–Paks új Duna-híd és kapcsolódó úthálózat építése, a bal ártéri híd helyszíni szerelése már 60 százalékban megtörtént – tájékoztatta portálunkat a beruházó.

Gazsó Rita

A nagyszabású projekt aktuális feladatairól megtudtuk, az idei munkálatok a jobb ártéri híd alépítményeinek kivitelezésével indultak, amellyel párhuzamosan halad a bal ártéri hídszerkezet helyszíni szerelése – jelezte a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. 

 

Mint ismert, tavaly év elején kezdődött a terület előkészítése, és ennek során lekerítették a projekt által igényelt területet, majd megtörtént a favágás, lőszermentesítés és a régészeti feltárás. Még az első félévben elkészültek a próbacölöpözési munkák és az illetékes hatóság elfogadta az alapozás kivitelezéséről szóló terveket. Ezt követően megkezdődött a munkaterület lehatárolása és a cölöpözés az ártéren és a mederben egyaránt. 

 

A projekt kivitelezője a Duna Aszfalt Zrt., de a munkákban alvállalkozóként részt vesz a Hídépítő Zrt. A kivitelező nemrégiben végzett a mederhíd hatodik támaszának cölöpözési feladataival, jelenleg előkészületek folynak az őrfal, vagyis az építendő pillért körülvevő falazat beemelésére. A kivitelezés kezdete óta folyamatos az acél hídelemek gyártása a Duna Group lengyelországi gyártóüzemében, összesen mintegy 6500 tonna új acélszerkezetet készítenek el és építenek be – jelezte a beruházó. 

 

Mostanra a bal ártéri hídszerkezet helyszíni szerelése 60 százalékban megtörtént, a készre hegesztett szerkezet eddig hét sikeres tolási fázison van túl. A szerkezet előre mozgatása több száz tonnányi acél segédszerkezet és speciális, hidraulikus meghajtású tolópad segítségével történik. A hídszerkezet szakaszos előretolással összesen mintegy 220 métert tesz meg, mire eléri a tervezett helyét az 1-es jelű hídfő és a 4-es támasz között – tájékoztattak a közeljövő feladatairól. 

 

Személyesen persze mindez sokkal érdekesebb, látványosabb, így annak, aki kíváncsi, legyen az civil vagy szakmai érdeklődő egyaránt, a vírushelyzet miatti korlátozások visszavonását követően, áprilistól újra lehetősége nyílik betekinteni Magyarország legnagyobb hídépítési projektjének mindennapjaiba, a Kalocsa–Paks Új Duna-híd Látogatóközpont által meghirdetett időpontokban. Civil érdeklődők számára egy-másfél órás, szakmai szervezeteknek 1,5-2 órás program keretében mutatják be a hídépítés részleteit, aktualitásait. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában